Składniki:
- 1 pierś z kurczaka bez skóry i kości
- mały brokuł
- 1/2 średniego kalafiora
- 5 rzodkiewek
- 2 marchewki
- kilka liści sałaty
Sos jogurtowy
- 100 ml jogurtu najlepiej gęstego greckiego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- jeśli ma być bardziej ostry o smaku czosnku proponuje dodać 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, można również zamienić czosnek ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.
Przygotowanie:
Marchew obrać, pokroić w grubsze słupki i wrzucić do większego garnka z lekko osolona wodą, (garnek musi pomieścić wszystkie warzywa), podgotować 10 minut, dodać rozdrobniony na różyczki kalafior i gotować kolejne 10 minut. Następnie dodać rozdrobniony brokuł i gotować jeszcze 7 minut. Sprawdzić czy warzywa są odpowiednio miękkie, wyjąć łyżką cedzakową. Do warzywnego wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować w 30 minut. Wyjąć, pokroić na plastry. Na półmisku rozłożyć liście sałaty, plastry kurczaka, obłożyć warzywami, polać sosem i udekorować rzodkiewkami.
Smacznego!
Uwaga; potrawa może być przygotowana w podany przez mnie sposób lub na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz