Sos alfredo charakteryzuje się bardzo szybkim i łatwym przygotowaniem oraz kremową konsystencją. W zależności od użytych składników może różnie smakować. W moim wykonaniu jest zagęszczony awokado, dzięki czemu jest jeszcze bardziej kremowy i aksamitny zarazem dodatkowo zyskuje delikatny odcień zieleni. Jeśli lubisz makarony to koniecznie musisz spróbować tego połączenia. Choć od razu dodam, że sos jest tak smaczny, kremowy z delikatną nutą czosnku, że również będzie wyśmienicie smakował z kąskami kurczaka lub krewetkami. Polecam!
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 240 g niskotłuszczowego serka kremowego, ja użyłam philadelphi w tem. pokojowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml bulionu z kurczaka (1 kostkę rozpuscić w 400 ml wody)
- kilka liści pociętej bazylii świeżej lub mrożonej
- 3 łyżki drobno startego parmezanu
- 1,5 łyżeczki czosnku w granulkach lub w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Makaron może, a wręcz powinien gotować się w trakcie przyrządzania sosu, gdyż zrobienie sosu zajmuje tylko chwilę.
Awokado obrać, wydrążyć pestkę włożyć do blendera i zmiksować razem z sokiem z cytryny na gładki krem. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta by blender dał radę można dodać trochę bulionu by ułatwić pracę. Bulion podgrzewać razem z serkiem na średniej mocy palnika i cały czas ubijać rózgą do czasu, aż konsystencja będzie całkowicie gładka i kremowa. Następnie dodać do sosu parmezan, ponownie wymieszać, a kiedy się rozpuści dodać awokado i czosnek. Wymieszać by składniki się połączyły i podgrzać by sos był w miarę gorący, ale nie gotować. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylie i ewentualnie doprawić do smaku solą.
Makaron odcedzić, najwygodniej w garnku w którym się gotował wymieszać go z sosem. Nakładać na talerze, można dodatkowo ozdobić parmezanem i bazylią.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz