Pages

środa, 2 września 2015

Kotlety ryżowe z kurczakiem



W ostatnim czasie nie wiadomo z jakiego powodu coś mnie naszło i przygotowuje różne wariacje kotletów. W dzisiejszej odsłonie kotlety ryżowe z kurczakiem. Jak na gospodynie przystało staram się zużyć niewykorzystane produkty z poprzedniego dnia. Tak się złożyło, że ugotowałam za dużo ryżu i zaowocował on właśnie tym oto przepisem. A jakie wyszły kotlety?

Kotlety, są o wiele bardziej delikatne od tradycyjnych z mięsa mielonego, chrupiace z zewnatrz, mięciutki i soczyste w środku, ładnie rumiane i smakowite. Fantastycznie komponują z zieleniną i różnymi sosami. W moim obiedzie wystąpiły w towarzystwie makaronu z cukinii i świeżych koktajlowych pomidorków. Polecam!





Składniki na 8 kotletów:

  • 150 g ryżu
  • pierś z kurczaka 300 g
  • 1 cebula
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek w proszku



Przygotowanie:
Ryż ugotować w tradycyjny sposób w osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę wraz z cebulą. Do naczynia wsypać ryż, mięso, natkę, wbić jajka , oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać mąki, wyrobić masę, formować kotlety i obtaczać w mące.
Smażyć na złoty kolor, na średniej mocy palnika żeby się nie przypaliły.
Smacznego!




Uwaga:
Stosunek ryżu do kurczaka można zmienić. Ja akurat miałam tylko tyle ryżu z poprzedniego dnia. Można użyć znacznie więcej ryżu w razie potrzeby. Mąka ma za zadanie utrzymanie kształtu kotletów. Dlatego przy wiekszej ilości produktów, zanim dosypiemy więcej mąki trzeba sprawdzić czy kotlety się dobrze formuje, jeśli tak nie trzeba jej więcej dodawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz