To kolejna zdrowa propozycja w postaci pysznej i barwnej surówki ze szpinaku, połączonej z pomidorami, papryką i awokado. Surówka zawiera wszystko to co dobra surówka mieć powinna, jest zestawem bogatym w witaminy, walory smakowe i przygotowuje się ją w kilka minut. Świetnie komponuje się z mięsem lub rybą, sama także jest smacznym kąskiem. Polecam
Składniki dla 4 osób:
- 2-3 szkl szpinaku
- 2 pomidory lub 10 koktajlowych
- 2 awokado
- 1-2 żółta papryka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Ze szpinaku usuwamy ogonki jeśłi są duże. Niektórzy kroją szpinak, ja wole liście w całości. Pomidory kroimy na cieniutkie księżyce. Awokado obieramy i kroimy wg uznania. Ja preferuje kostkę, gdyż w większych kawałkach jest dla mnie zbyt mdłe. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie paseczki.
Wszystkie warzywa umieszczamy w salaterce. Z oliwy, octu, soku z cytryny przygotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw. Wszystko kilkakrotnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut by odrobinę warzywa przegryzły się z sosem i już możemy rozkoszować się witaminami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz