Pages

wtorek, 13 października 2015

Surówka ze szpinaku z awokado


To kolejna zdrowa propozycja w postaci pysznej i barwnej surówki ze szpinaku, połączonej z pomidorami, papryką i awokado. Surówka zawiera wszystko to co dobra surówka mieć powinna, jest zestawem bogatym w witaminy, walory smakowe i przygotowuje się ją w kilka minut. Świetnie komponuje się z mięsem lub rybą, sama także jest smacznym kąskiem. Polecam





Składniki dla 4 osób:

  • 2-3 szkl szpinaku
  • 2 pomidory lub 10 koktajlowych
  • 2 awokado
  • 1-2 żółta papryka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Ze szpinaku usuwamy ogonki jeśłi są duże. Niektórzy kroją szpinak, ja wole liście w całości. Pomidory kroimy na cieniutkie księżyce. Awokado obieramy i kroimy wg uznania. Ja preferuje kostkę, gdyż w większych kawałkach jest dla mnie zbyt mdłe. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie paseczki.

Wszystkie warzywa umieszczamy w salaterce. Z oliwy, octu, soku z cytryny przygotowujemy sos, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do warzyw. Wszystko kilkakrotnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut by odrobinę warzywa przegryzły się z sosem i już możemy rozkoszować się witaminami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz