Klopsiki w gęstym sosie dyniowym są fantastyczne, maleńkie, dobrze doprawione między innymi cynamonem i aromatyczne, świetnie komponują się z ryżem. Tym bardziej, że pływają w gęstym sosie przygotowanym z zasmażanej mąki i puree z dynii. Dyniowy sos jest odrobinę pikantny za sprawą curry, ale ryż doskonale to neutralizuje. Polecam!
Składniki:
- 750 mięsa mielonego najlepiej wołowo-wieprzowe
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 4 łyżki bułki tartej
- 3/4 szklanki mąki do obtaczania
- 3-4 łyżki oleju kokosowego albo orzechowego do smażenia
Ze wszystkich składników wyrobić mięsną masę, formować w dłoniach małe kuleczki, obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu, aż klopsiki będą rumiane.
Sos dyniowy
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 spora łyżka masła
- 2 łyżeczki curry
- 2 spore łyżki mąki
- 1 i 1/3 szklanki bulionu z kurczaka może być z kostki
- około 1 łyżeczki soli i odrobina pieprzu jeśli za mało pikantne
- 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać curry i smażyć aż cała cebula zarumieni się od przyprawy. Dodać czosnek, przesmażyć przez minutę, zasypać mąką i smażyć by wszystko się zrumieniło.
Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli, cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo by uzyskać odpowiadającą nam konsystencję. 1/3 szklankę zostawić na koniec.
Dodać dynię i zagotować jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać pozostały bulion.
Do gotującego się sosu wrzucić klopsiki, gotować 5 minut, oprószyć kolendrą i podawać z ryżem.
Smacznego!
Uwaga: Przepis na puree z dyni znajdziecie w tym wpisie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz