Pages

sobota, 12 grudnia 2015

Kalafior po włosku


Kalafior po włosku, może być podany jako przystawka, danie główne, kolacja lub dodatek do obiadu. Wg własnego uznania, każdy może podać go o innej porze. Ja podałam go zamiast ziemniaków i surówek do mięsa. Smakował wybornie, delikatnie zapieczony z kawałkami szynki i przecierem pomidorowym, który całkowicie przełamał smak kalafiora. Przygotowuje się go prosto, a po zjedzeniu przekonacie się, że zachwyca smakiem. Moja rodzina stwierdziła, że jest to najlepszy kalafior jaki jedli. Polecam!




Składniki:

  • Kalafior (użyłam półtora, ale jak wspomniałam podałam zamiast ziemniaków, dlatego więcej)
  • 20 dag szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 200 g przecieru pomidorowego (użyłam passaty)
  • masło do wysmarowania formy i łyżka na wierzch
  • sól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka soku z cytryny




Przygotowanie:
Kalafior wypłukać w zimnej wodzie przez 10 minut, żeby pozbyć się ewentualnego robactwa. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą dodać łyżkę soli, cukier i sok z cytryny. Podgotować około 10 minut od zagotowania, żeby był delikatnie al dente. Ale nie może być też za bardzo twardy bo piec będzie się tylko 20 minut.
Kalafior odcedzić, podzielić na spore różyczki, ułożyć wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Oprószyć szynką, a następnie solą i pieprzem. Polać przecierem pomidorowym, położyć wiórki masła i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Zapiekać 20 minut aż  się lekko zrumieni.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz