Pages

środa, 9 grudnia 2015

Kanapki z tuńczykiem


Kanapki z tuńczykiem - niby takie proste ale przyznam, że sama na to nie wpadłam. Jakieś 20 lat temu wygrzebałam przepis w magazynie Claudia i cały czas go stosuje bo jest niezawodny. Zawsze coś innego niż tradycyjna wędlina czy ser, a poza tym bardzo lubimy tuńczyka. Polecam kanapeczki są pyszne.




Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • cebula, obrana pokrojona w drobna kosteczkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka listków sałaty
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • bagietka
  • masło (niekoniecznie)
  • natka pietruszki


Przygotowanie:
Rybę wyjąc z puszki, osączyć, wymieszać z oliwą i cebulą. Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
Bułkę pokroić ukośnie na niezbyt cienkie kromki.
Jajka obrać, pokroić w kostkę. Sałatę i natkę opłukać. Z natki poobrywać listki.
Na kromki bagietki ułożyć sałatę, porcję tuńczyka. Każda kromkę posypać jajkiem i udekorować listkami natki.

Dobre rady:
Do kanapek można tez wykorzystać dowolną rybę w pomidorach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz