Pages

czwartek, 17 grudnia 2015

Sylwestrowa sałatka warstwowa


Sałatka zrodziła się z potrzeby czegoś lekkiego na obiad, bo zwyczajnie miałam dość mięs, zup "chodziła" za mną zielenina. Od razu założyłam, że będzie to sałatka warstwowa i powiem że to był genialny pomysł. Warstwy są tak ułożone, że bez względu na to w którym miejscu nabierasz sobie sałatki, zawsze jest pysznie. Sałatka jest prosta w wykonaniu, wyśmienita i co najważniejsze tania. Jak na taką ilość to dość ważne, bo wiadomo że organizując imprezy nie da się nie nadszarpnąć domowego budżetu. Właśnie to przemawia za tym by była to sałatka sylwestrowa: tania, smaczna, jest jej dużo i specjalnie udekorowana, symbolizując tarczę zegara. Czy można chcieć więcej? Oczywiście można podać ją w dowolnym momencie, sprawdzi się również latem, kiedy doskwierają upały i na pewno będziecie zadowoleni. Polecam.




Składniki: 
Proszę wziąć pod uwagę, że ilości mogą być umowne, możecie je zwiększyć lub pomniejszyć.
nieduża kapusta pekińska

  • 1 por
  • 1 puszka kukurydzy (odsączyć z wody)
  • 6 jaj, ugotowanych na twardo
  • 45 dag szynki konserwowej albo jakieś innej wędliny, a nawet kiełbasy
  • 2 długie ogórki wężowe
  • 30 dag żółtego sera


Sos majonezowo-jogurtowy
  • 200 ml majonezu
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki
Wymieszać składniki by powstał gładki, jednolity sos.

Dodatkowo
  • 1 łyżka ketchupu do dekoracji


Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, 1/3 ułożyć na dnie salaterki.
Por ponacinać wzdłuż, a potem pokroić w poprzek by powstała drobna kosteczka. 1/3 ułożyć na kapuście. Polać kilkoma łyżkami sosu.
Posypać połową kukurydzy, a na nią połową wędliny pokrojonej w kosteczkę, znów wlać cienką warstwę sosu.
Ogórki umyć, ale nie obierać, pokroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. To konieczne by nie puściły soku w sałatce. Pokroić w kosteczkę, ułożyć 1/3 ogórków, a na nie resztę kukurydzy.
Dalej kolejno, cienka warstwa sosu (zawsze około 4-5 łyżek), pozostała kapusta i reszta pora.
Warstwa sosu, reszta wędliny, ogórek i pozostały sos.
Na wierzch starty ser, ja zmieliłam ręcznym malakserem.
Jajka pokroić na połówki, ułożyć na kształt tarczy zegara.
Ketchup wlać do woreczka, odciąć końcówkę i namalować na jajkach godziny, a na środku zaznaczyć małą i duża wskazówkę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz