Pages

środa, 16 grudnia 2015

Tort Ferrero Rocher


Tort Ferrero Rocher, piekłam już dwa lata temu na urodziny męża i całkiem o nim zapomniałam.
A szkoda bo to naprawdę fantastyczny przysmak. Nie tylko wygląda apetycznie, ale i znakomicie smakuje. Ponieważ mąż jest "sylwestrowym chłopcem" to sądzę, że ta propozycja okaże się również fantastyczna na Waszego Sylwestra lub święta Bożego Narodzenia. Tort wbrew pozorom jest łatwy do przygotowania i do złudzenia w smaku przypomina znane wszystkim pralinki "Ferrero Rocher". Polecam!




Składniki:

  • 5 jajek
  • 6 sporych, łyżek cukru
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tortownica o średnicy 22 cm


Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno. Orzechy łączymy z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, jednolitą i puszysta masę.
Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy sylikonową szpatułką lub łyżką.
Wlewamy do tortownicy, po czym wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.
Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 5 kopiastych łyżek Nutelli
  • 1 opakowanie wafli Familijnych Jutrzenki o smaku orzechowym (180g, koniecznie orzechowe)


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, miksujemy ją z masłem i Nutellą. Na sam koniec do masy dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Od tego momentu masę mieszamy łyżką.

Czekoladowa polewa:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kremówki 36%


Wszystkie składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Kiedy powstanie jednolita i płynna polewa dekorujemy nią ciasto.

Dodatkowo:

  • 15 pralinek Ferrero Rocher
  • kilka chipsów czekoladowych o smaku pomarańczy do kwiatka (niekoniecznie)




Przygotowanie:
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
Spód umieszczamy na paterze, pokrywamy go masą i kolejnym biszkoptem, delikatnie dociskając. Odstawiamy tort na godzinę do lodówki by masa zastygła.
Polewamy tort polewą i nim zastygnie układamy pralinki. Ponownie odstawiamy tort do lodówki na godzinę.

Smacznego!

Dobre rady:
Masa po schodzeniu jest stosunkowo twarda, dlatego najlepiej wyciągnąć tort z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Wówczas gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojowa jest miękkie i bardzo smaczne.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz