Pages

czwartek, 21 stycznia 2016

Mus czekoladowy (bez jajek)



Jest to chyba najprostszy mus czekoladowy, jest łatwy i szybki do zrobienia. Idealny kiedy mamy nieodpartą potrzebę na coś słodkiego, a może też na zbliżające się Walentynki?  Jego zaletą jest całkowity brak surowych jajek i mocno czekoladowy smak.




Składniki:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 70 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2, 5 łyżki zaparzonej słodkiej kawy np. rozpuszczalnej
  • 1 szklanka śmietanki 36 %
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Przygotowanie:
Czekoladę, masło i kawę włożyć do żaroodpornej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miski. Mieszać aż czekolada w całości się rozpuści. Zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić na 20 minut by wystygła.
Ubić śmietankę, pod koniec dodać ekstrakt z wanilii.
Do wystudzonej czekolady dodać 1/3 śmietanki i delikatnie wymieszać. Czekoladę wymieszaną ze śmietanką, połączyć z pozostałą bitą śmietaną i wymieszać rózgą lub mikserem na najniższych obrotach (krótko by nie przebić śmietanki) do powstania jednolitego, gładkiego musu.
Mus rozlać do miseczek i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Smacznego!

Rady:

  1. Do dekoracji można użyć owoców ja miałam zamrożone maliny, które rozmroziłam . Ale można też odłożyć 2 łyżki bitej Śmietanki i na końcu zrobić z niej ozdobne kleksy.
  2. Zamiast kawy można użyć dowolny alkohol w takich samych proporcjach, ale wówczas dodajemy go na końcu w czasie łączenia czekolady ze śmietanką.
  3. Nie trzeba musu schładzać długo jeśli chcemy mieć lżejszą konsystencję.

1 komentarz: