Zupa - krem z czosnku, jest szybka w przygotowaniu, ale co najważniejsze jest bardzo smaczna, rozgrzewająca i sycąca. To jedna z najlepszych zup na zimę. Nie należy obawiać się zapachu czosnku, mimo że jest go bardzo dużo, to jest zneutralizowany przez inne warzywa i dodatek słodkiej śmietanki. Szczerze polecam tą zupkę, jest nie tylko pyszna, ale jak powszechnie wiadomo czosnek od zarania dziejów stosowany był w chorobach górnych dróg oddechowych, bowiem hamuje rozwój bakterii i grzybów.
Składniki;
- 5 marchewek
- 2 duże cebule
- 1 por (cały)
- 4 ziemniaki
- 14 ząbków czosnku
- 2 kostki do przygotowania bulionu
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki ziarenek chili, sól do smaku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
Ponadto: grzanki i natka pietruszki do podania.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Nie trzeba zwracać uwagi w czasie krojenia by była to jakaś ładna kostka bo i tak wszystko będzie zblendowane, więc tylko pokroić na mniejsze kawałki, bez znaczenia jak.
Rozgrzać oliwę, wrzucić wszystkie warzywa poza ziemniakami i czosnkiem, smażyć co jakiś czas mieszając tak długo, aż cebula się zeszkli.
Dodać czosnek, ziarenka chili i ziemniaki, smażyć kolejne 3 minuty. Przełożyć całość do garnka, zalać wszystko 1,5 l wody i dodać kostki. Gotować 30 minut do miękkości warzyw.
Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta można dodać troszkę przegotowanej wody i zagotować, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą, już nie gotować.
Nalać do miseczek oprószyć natką pietruszki, podawać z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz