Pages

niedziela, 24 stycznia 2016

Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Szwedzkie bułeczki cynamonowe przygotowane przez Lucy Schramm są idealne na śniadanie. Również gdy wyprawiasz urodziny dziecka będą pyszne na słodki poczęstunek, możesz wziąć je do szkoły lub pacy...




Składniki na 20 sztuk:
Ciasto:

  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 500 g mąki


Masa:

  • 3 duże łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mielonego cynamonu


Ponadto:

  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko i cukier. Gdy będzie miało temperaturę ciała dodać rozkruszone drożdże. (Ja wkładam palec jak mnie grzeje zdejmuje z pieca).
Mąkę wymieszać z solą i kardamonem. Na mąkę wlać rozczyn  zagnieść ciasto. (Mieszam je najpierw drewniana łyżką, aż się składniki połączą, a potem krótko wyrabiam ręką). Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce.

Przygotować masę; masło utrzeć z cukrem i cynamonem. Ale nie za długo żeby się nie rozpuściło.

Ciasto rozwałkować na prostokąt na grubość około 1 centymetra. Posmarować masą, zawinąć ciasno wzdłuż długiego boku. Pokroić na około 2 cm. Włożyć w papierowe papilotki. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Zostawić znowu do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz