Pages

czwartek, 31 marca 2016

Naleśniki kokosowe


Naleśniki kokosowe piękne, złociste niczym letnie słońce, niezbyt słodkie za to bardzo delikatne. Mleczko kokosowe sprawia, że naleśniki mają intensywny smak, dodatkowo wzbogacony przez wiórki kokosowe. W zależności z czym je podamy mogą stanowić pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek. Naleśniki podałam na obiad z dużą ilością posłodzonego twarogu doprawionego wanilią. Polecam również z owocami, np. z ananasem i odrobiną syropu będą wspaniałe o smaku pinacolady wprost idealne na deser. Polecam.




Składniki :

  • 1 puszka mleczka kokosowego 400g
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Ponadto użyłam:
1 łyżeczka oleju do spryskania patelni, 1/2 kg półtłustego twarogu, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, 4 łyżki gęstej śmietany i prażone migdały.


Przygotowanie:
Mleko, masło i jajka dokładnie roztrzepać rózgą. Dodać cukier, sól, mąkę, wiórki i wszystko wymieszać do powstania ciasta. Na końcu stopniowo dodawać wodę, ciasto powinno być gęste ale lejące jak śmietana. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
Przed usmażeniem pierwszego naleśnika spryskać patelnie olejem lub masłem. Następne smażyć na suchej patelni.

Podawać z dowolnymi dodatkami takimi jak: twaróg, owoce, dżem, konfitura.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz