Pages

wtorek, 31 maja 2016

Pstrąg pieczony w wersji obiadowej



Pstrąg pieczony w wersji obiadowej to świetne danie, przyrządzany z aromatyczną cytryną, a pieczony na jednej blasze z ziemniaczkami, cebulką i papryką. Gotowe danie na obiad z rybką w roli głównej - wystarczy wyjąć z piekarnika. Już nie może być prościej, a przy tym tak smacznie i zdrowo. I jaka oszczędność czasu, pracy i zmywania brudnych naczyń. :) Polecam!




Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg ziemniaków (już po obraniu, pokrojonych w plasterki)
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
  • 2-3 papryki, oczyszczone i pokrojone w kawałki
  • 1 cytryna
  • 4 pstrągi
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatkowo sól i pieprz do przyprawienia ryby.


Przygotowanie:
Ryby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pierzem z zewnątrz i wewnątrz. Można dodatkowo koperkiem tym razem pozostałam przy podstawowych przyprawach. Na każdej rybie zrobić 3 cięcia pod lekkim skosem, dość głębokie, ale nie na tyle by uszkodzić rybę. Poczujecie wyczuwalny opór, dochodząc prawie do grzbietu i te kilka milimetrów w zupełności wystarczy.
Cytrynę pokroić na plastry, każdy na pół. Cześć plasterków umieścić w nacięciach, a pozostałe powkładać do wnętrza do każdej ryby po dwie połówki.

Ziemniaki skropić oliwą, dodać warzywa, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Wsypać na dużą blachę (28/44) i rozłożyć równomiernie.
Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 15 minut.

Wyjąć blachę, przemieszać warzywa łyżką, porozkładać ryby cytrynkami do góry, zwiększyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 minut.

Podawać na gorąco od razu po upieczeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz