Pages

sobota, 4 czerwca 2016

Pierogi z twarogiem i truskawkami


Pierogi z twarogiem i truskawkami to moja ulubiona kompozycja i najsmaczniejsze pierogi w sezonie truskawkowym. Można oczywiście zrobić tylko z serem lub tylko z truskawkami, ja jednak wolę mieszane, są po prostu wyśmienite. Z tego samego przepisu robię na święta uszka bo to najlepsze ciasto parzone, jest bardzo plastyczne i łatwo się z nim pracuje. A pierogi wychodzą mięciutkie i pyszne. Polecam!




Składniki na pierogi:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo mąka do oprószenia stolnicy


Na masę:

  • 300 g twarogu (użyłam półtłustego)
  • 200 g truskawek
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru
  • cukier waniliowy
Twaróg można przepuścić przez maszynkę, ja go rozgniotłam widelcem. Wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem, a na końcu z truskawkami pokrojonymi w kosteczkę.

Ponadto trochę śmietany i kilka truskawek do dekoracji



Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i wodę. Wymieszać widelcem. Jak odrobinę wystygnie, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie, plastyczne i jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę i wyrobić aż będzie mięciutkie i jednolite. Zakryć ścierką i zostawić na 15 minut by całkowicie wystygło.
Rozwałkować w miarę cienko na oprószonej stolnicy. Szklanką powycinać kółka, resztki ciasta zostawić i przykryć ścierką na końcu zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne krążki. na kółeczka nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i skleić brzegi.
W szerokim garnku wstawić wodę z 1 łyżeczką soli. Pierogi gotować partiami ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, truskawkami można także z masłem lub sosem owocowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz