Pierogi z twarogiem i truskawkami to moja ulubiona kompozycja i najsmaczniejsze pierogi w sezonie truskawkowym. Można oczywiście zrobić tylko z serem lub tylko z truskawkami, ja jednak wolę mieszane, są po prostu wyśmienite. Z tego samego przepisu robię na święta uszka bo to najlepsze ciasto parzone, jest bardzo plastyczne i łatwo się z nim pracuje. A pierogi wychodzą mięciutkie i pyszne. Polecam!
Składniki na pierogi:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- dodatkowo mąka do oprószenia stolnicy
Na masę:
- 300 g twarogu (użyłam półtłustego)
- 200 g truskawek
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki cukru
- cukier waniliowy
Twaróg można przepuścić przez maszynkę, ja go rozgniotłam widelcem. Wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem, a na końcu z truskawkami pokrojonymi w kosteczkę.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i wodę. Wymieszać widelcem. Jak odrobinę wystygnie, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie, plastyczne i jednolite ciasto.
Przełożyć na stolnicę i wyrobić aż będzie mięciutkie i jednolite. Zakryć ścierką i zostawić na 15 minut by całkowicie wystygło.
Rozwałkować w miarę cienko na oprószonej stolnicy. Szklanką powycinać kółka, resztki ciasta zostawić i przykryć ścierką na końcu zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne krążki. na kółeczka nakładać po łyżeczce farszu, złożyć na pół i skleić brzegi.
W szerokim garnku wstawić wodę z 1 łyżeczką soli. Pierogi gotować partiami ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu. Wyjmować łyżka cedzakową i układać na talerze. Podawać ze śmietaną lub jogurtem, truskawkami można także z masłem lub sosem owocowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz