Pages

sobota, 30 lipca 2016

Kotlety jajeczne


Kotlety jajeczne to świetna alternatywa dla mięsa, możemy podać je tradycyjnie z czym zwykle podajemy mięso. Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają wysublimowane smaki i często nikt się nie pozna, że to kotlety jajeczne. Na pewno nie po wyglądzie, wyglądają dokładnie tak samo. Ja jednak do tego typu kotletów najbardziej lubię w rożnej formie warzywa. Mogą być świeże sałatki lub surówki, tym razem pojawiła się młoda kapusta na krótko i gorące grillowane pieczywo oraz dip do kotletów.




Składniki na 4 kotlety:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w drobna kosteczkę
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula lub 2 szalotki, pokrojona w drobna kosteczkę
  • 3-4 łyżki bułki tartej do kotletów
  • bułka tarta do obtoczenia
  • pół pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia



Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na łyżce oleju. W misce umieścić jajka, bułkę tartą, pietruszkę, surowe jajo i obsmażona cebulkę. Oprószyć dokładnie solą i pieprzem i dokładnie wyrobić masę jajeczną.
Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach na ładny rumiany kolor.

Dodatki
Dip - sos czosnkowy
Kapusta na krótko - tym razem gotowałam ją z niewielką ilością podsmażonego bekonu, była wyśmienita.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz