Pages

środa, 27 lipca 2016

Zupa buraczkowa


Zupa buraczkowa to pyszna propozycja na obiad, jedna z moich ulubionych zup. Łatwa w przygotowaniu i możliwa do przygotowania przez cały rok. Nie należy jej mylić z botwinką bo to dwie zupełnie różne zupy. Smakiem bardziej przypomina barszcz ukraiński. Polecam!




Składniki:

  • 6-7 buraków średniej wielkości
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka oleju
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 ziemniaków
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku


Przygotowanie:
Zupę można oczywiście ugotować na mięsie ale ja staram się unikać mięsnych wywarów ze względu na zły wpływ na dnę moczanową. Zupy bezmięsne są równie pyszne, mniej kaloryczne i bardzo pożywne.

Obrać i oczyścić wszystkie warzywa pokroić w kosteczkę lub w drobne słupki, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach wówczas będzie znacznie gęściejsza.
Wszystkie warzywa poza ziemniakami umieścić w garnku zalać 2,5 litrami wody, dodać olej, ziele angielskie, liście laurowe i zacząć gotować. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, pod przykryciem 30 minut.

Następnie dodać ziemniaki, dodać łyżkę soli, 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i gotować kolejne 20 minut do miękkości wszystkich warzyw. Zdjąć zupę z kuchenki. Dodać zieleninę, sok z cytryny i zabielić śmietaną.

Śmietanę wlać do większego naczynia i dodać kilka łyżek zupy, żeby ją zahartować. Dokładnie wymieszać i niewielką strużką wlewać do garnka z zupą, jednocześnie mieszając. Zupa gotowa, można ją jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz