Pages

środa, 27 lipca 2016

Kremówka owocowa



Kremówka owocowa to ciasto przygotowane na zimno. Wygląda bardzo efektownie i równie smakuje, a nawet lepiej. Dolna warstwa to połączenie serka mascarpone i frużeliny na kruchym ciastku z delikatnym wierzchem z bitej śmietany. Po schłodzeniu ciasto podzielone na kawałki wielkości kruchego ciasteczka. Są bardzo lekkie, a jednocześnie na tyle zwięzłe, że można wziąć je w rękę bez obawy, że się rozlecą. Fantastyczne na różnego rodzaju przyjęcia i podwieczorek. Polecam!




Składniki

  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 serki mascarpone (2x250g)
  • frużelina z 250 g borówki amerykańskiej, jagód albo z innych owoców
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • około 400 g herbatników dowolnej firmy


Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 21/25 cm wyłożyć folią (będzie łatwo wyciągnąć ciasto)
Dno wyłożyć herbatnikami.
2 łyżeczki żelatyny zalać 80 ml zimnej wody i zostawić na 10 minut by napęczniała.
Frużelinę zmiksować z serkami. Żelatynę podgrzać, wymieszać by się rozpuściła. Gdy nieco przestygnie dodać, łyżkę owocowo serowej masy, wymieszać i z powrotem dodać do masy. Zmiksować, wyłożyć na herbatniki.
Ułożyć kolejną warstwę herbatników.



Kolejne 2 łyżeczki żelatyny zalać 80 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut by napęczniała. Podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić by nieco przestygła.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania-2 łyżki kremówki wymieszać z letnią żelatyną i z powrotem dodać do bitej śmietany. Dokładnie ale krótko zmiksować.
Wyłożyć na herbatnikach i wygładzić wierzch.
Odstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie najlepiej z drugą osoba wyjąć ciasto z formy (trzymając za rogi foli) i pokroić na ciasteczka.



Uwagi:

  1. Żelatynę możną podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce lub w rondelku na kuchence ale nie wolno jej zgotować bo wówczas straci swoje właściwości żelujące.
  2. Ciastka już po 2 godzinach chłodzenia w lodówce są gotowe ale herbatnik jest jeszcze nieco twardy. Po 4 godzinach znacznie zmieknie. Ale zdecydowanie najsmaczniejsze są następnego dnia. Dlatego warto przygotować je wieczorem dzień wcześniej.
  3. Jeśli nie macie gotowej frużeliny, przepis na jej przygotowanie znajdziecie na stronie porady40latki.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz