Wieprzowa łopatka należy
do gatunku mięs, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dziś to będzie
pieczeń, bardzo aromatyczna, mocno faszerowana czosnkiem i mieszanką ziół.
Wspaniale nadaje się jako danie główne, lecz również smakuje wybornie
wystudzona, pokrojona na cienkie plastry jako wędlina do kanapek. Sposób przyrządzenia
sprawia, iż idealnie nadaje się dla osób liczących wszystkie kalorie. Pieczemy
ją bez dodatku tłuszczu, a ten zawarty w niej, wytapia się w trakcie pieczenia.
Pozostaje chude i smaczne mięso.
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw - Dziękuję za odwiedziny!
Pages
▼
środa, 29 stycznia 2014
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Gorąca zupa słodko-kwaśna czyli chińszczyzna na polskim stole
Już naprawdę minął szmat czasu od kiedy pojawiły się w
Polsce restauracje z kuchnią azjatycką. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć bym
była jakąś wielka miłośniczką tej kuchni. Jednakże nie ukrywam, że poznałam
wiele potraw, które nie przeszły by mi przez gardło, ale również rozsmakowałam się
w kilku do których nieustannie wracam. W moim rodzinnym mieście, Bydgoszczy
często zajadałam się nimi w maleńkiej restauracyjce nad Brdą. Pracowałam
nieopodal i choć los sprawił, że od dawna nie miałam okazji tam być, to ich menu
z przed kilku lat znam na pamięć. I jak niejednokrotnie sprawdzam na stronie
internetowej nic się nie zmieniło, cały czas są serwowane te same, sprawdzone i
naprawdę smaczne potrawy. Dziś zaprezentuję zupę, tak jak ją zapamiętałam, którą
polecam właśnie zimową porą, jest idealna na rozgrzewkę o każdej porze dnia lub
doskonała jako pierwsze danie. Wystarczy 30 minut i jest gotowa J
czwartek, 23 stycznia 2014
Bananowy jeż z mascarpone
Pyszny, delikatny biszkopt przekładany owocami, ozdobiony kremem z bitej śmietany i mascarpone to właśnie jeż bananowy. Pomysł na to ciasto został zapożyczony od firmy Delecta. Przeglądając w sklepie artykuły tej firmy zobaczyłam ciasto w kształcie jeża. Nie sądziłam wcześniej, że jest tak banalnie prosty w wykonaniu. Oczywiście możecie kupić to ciasto w proszku lub spróbować mojego przepisu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Więcej przepisów i innych ciekawostek znajdziecie na moim drugim Blogu.
sobota, 18 stycznia 2014
Tęczowy tort na urodziny
W
dzisiejszych czasach każdy ma jakieś nawyki, do bardzo licznych należy między
innymi ciągłe przesiadywanie” na telefonie”. Są tacy co nawet w towarzystwie
już nie potrafią aktywnie uczestniczyć, tylko ciągle albo czytają jakieś newsy
albo sprawdzają co nowego u przyjaciół z facebooka. Towarzyskie spotkania są u
mnie zawsze na pierwszym miejscu. Za nic nie przepuściłabym okazji by spędzić
miło czas na rozmowie. Jednakże nie należę do osób jakoś strasznie zajętych
więc niestety mam również czas na moje nawyki, a jednym z nich jest granie na
telefonie w Candy Crush. Facebook z okazji rocznicy tej gry zorganizował
konkurs, a syn zasugerował bym upiekła ciasto na ta okazję i wysłała zdjęcia.
Pomyślałam czemu nie. Tak powstał mój tęczowy tort na urodziny Candy Crush.
Jest piramido usypana z lentilek i igloo z pianki marshmalow oraz tory kolejowe
z marcepanu, które prowadzą do tych słodkości. Tęczowe ciasto samo w sobie nie
jest jakoś niezwykłe, bo to zwykły biszkopt z dodatkiem barwnika przełożony
kremem. Mimo to jestem pewna, że przy odrobinie modyfikacji dekoracji będzie
wspaniałym tortem na urodziny każdego malucha, a kolorowe ciasto zachwyci
wszystkich smakoszy.
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Małe co nieco na podwieczorek
Nie zawsze mamy ochotę na pieczenie. Nie raz wystarczy przegląd domowej spiżarni by przyrządzić coś smacznego. Trochę lodów, kilka herbatników, owoce i do pełni szczęścia bita śmietana. Całość wieńczy aromatyczna wisienka koktajlowa. Podawać o każdej porze roku :)
Smacznego
piątek, 10 stycznia 2014
Tiramisu – idealny podwieczorek na niedzielne popołudnie.
Tiramisu można przygotować w pucharkach, lub w ładnym przejrzystym
naczyniu by się pięknie prezentowało i oczywiście również będzie stanowić
wyborny podwieczorek.