Pages

piątek, 19 września 2014

Rolada czekoladowa



Rolady to ciasta, które polecam szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu bo przygotowuje je się bardzo szybko i  bez trudu, a efekt zawsze jest gwarantowany. Rolada czekoladowa jest bardzo efektowna, jest z delikatnego biszkotowo-orzechowego ciasta, którego środek wypełnia krem czekoladowy, jego smak przełamuje likier pomarańczowy. Alkohol można zastąpić sokiem pomarańczowym w zależności na jakie ciasto mamy ochotę. Wiech ciasta zdobi dekoracja z tego samego kremu czekoladowego.



Składniki na ciasto:
  • 80 g przesianej mąki
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • Starta skórka z cytryny

5 jajek utrzeć z cukrem. Dodać skórkę z cytryny, orzechy i mąkę. Wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 180 stopniach C.
Upieczony biszkopt od razu wyciągamy i układamy górą na czystej ściereczce, tak by teraz papier był na górze. Delikatnie odrywamy papier i rolujemy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Taką suchą roladę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Składniki na czekoladowy krem:

  • 1 tabliczka czekolady ciemnej (100g)
  • 2 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • Kakao do posypania
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego, albo soku z pomarańczy


Przygotowanie:
Krem - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.  Dodać 2 jajka, 3 żółtka i 30 g cukru pudru ubić na parze. Likier podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z resztą cukru. Dodać czekoladę, krem z jajek i żelatynę. 

Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 kremu. Zrolować, owinąć papierem i wstawić do lodówki. Wierzch rolady posmarować resztą kremu, widelcem zanurzonym we wrzątku zrobić fale. Odstawić na 2 godziny do lodówki by krem stężał. Oprószyć kakao i gotowe!
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz