Rolady to ciasta, które polecam szczególnie wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu bo
przygotowuje je się bardzo szybko i bez
trudu, a efekt zawsze jest gwarantowany. Rolada czekoladowa jest bardzo
efektowna, jest z delikatnego biszkotowo-orzechowego
ciasta, którego środek wypełnia krem czekoladowy, jego smak przełamuje likier
pomarańczowy. Alkohol można zastąpić sokiem pomarańczowym w zależności na jakie
ciasto mamy ochotę. Wiech ciasta zdobi dekoracja z tego samego kremu
czekoladowego.
Składniki na ciasto:
- 80 g przesianej mąki
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 5 jajek
- 120 g cukru
- Starta skórka z cytryny
5 jajek utrzeć z cukrem. Dodać skórkę z cytryny, orzechy i mąkę. Wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w 180 stopniach C.
Upieczony biszkopt od razu wyciągamy i układamy górą na czystej ściereczce, tak by teraz papier był na górze. Delikatnie odrywamy papier i rolujemy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Taką suchą roladę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na czekoladowy krem:
- 1 tabliczka czekolady ciemnej (100g)
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 200 g masła
- Kakao do posypania
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki likieru pomarańczowego, albo soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Krem - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać 2 jajka, 3 żółtka i 30 g cukru pudru
ubić na parze. Likier podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Masło utrzeć z resztą
cukru. Dodać czekoladę, krem z jajek i żelatynę.
Biszkopt rozwinąć, posmarować
2/3 kremu. Zrolować, owinąć papierem i wstawić do lodówki. Wierzch rolady
posmarować resztą kremu, widelcem zanurzonym we wrzątku zrobić fale. Odstawić na 2 godziny do lodówki by krem stężał. Oprószyć kakao i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz