Pages

poniedziałek, 25 maja 2015

Czekoladowe babeczki


Fantastyczne i niebywale proste w przygotowaniu, za to rozpływające się przy każdym kęsie, właśnie takimi są te czekoladowe babeczki. Nie tylko delikatnie wilgotne, czekoladowe ciasto, ale wzbogacone chipsami czekoladowymi by jeszcze bardziej podkreślić wspaniały smak czekolady. Przygotowanie to prawdziwa łatwizna dlatego tę przepis polecam również najmłodszym. Oczywiście nie zaszkodzi poprosić kogoś dorosłego przy wyciąganiu z piekarnika. Nie chciałabym by ktoś uległ poparzeniu. Zapewniam, że każda mama będzie zachwycona w dniu swojego święta. Te małe przysmaki nadają się również na każdą, inną okazję, podwieczorek, piknik czy nawet drugie śniadanie.




Podane proporcje są na 6 babeczek, ja użyłam do nich foremki silikonowej, ale można posłużyć się również formą do muffinek. Wówczas podejrzewam, że uzyskamy 7-8 ładnie wyrośniętych, przepysznych babeczek. Zachęcam do przygotowania tych przysmaków, można również pokusić się o pudrową, lukrową, czekoladową, a nawet śmietankową dekorację w zależności co akurat podpowie fantazja.


Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 i pół łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 paczki chipsów czekoladowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju


Przygotowanie:
Mleko, jajka i olej wlewamy do miski, mieszamy łyżką by składniki odrobinę się połączyły.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko mieszamy by uzyskać lejące ciasto. Gdyby jednak ciasto okazało się zbyt rzadkie proszę dodać dodatkowo jeszcze 1 łyżkę mąki. Przygotowaną masę nakładamy do silikonowych foremek lub innych wyłożonych papilotkami. Jeśli mamy w posiadaniu tylko metalowe foremki do babeczek należy je wysmarować wcześniej margaryną lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Przygotowane foremki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!




These chocolate muffins are fantastic, delicious and very simple to prepare. Not only is the dough moist but it is also enriched with chocolate chips which further adds to the chocolate flavour. Preparation is real simple which is why I recommend it for the youngest. It would of course be advisable to ask an adult to help with using the oven. I wouldn't want anyone to get burned. I assure you, every mom will be proud on Mother's Day. Muffins are perfect for any occasion, picnic or even lunch.
Recipe is for 6 muffins, I used silicone form but you can also use muffin form. In this case you could probably get 7-8 muffins. I encourage using chocolate, icing or caster sugar for decoration.

Ingredients:
3/4 cup of flour
2.5 tbsp of cocoa
1/2 cup of sugar
1 tsp of baking soda
1/2 pack of chocolate chips
1/2 cup of milk
2 eggs
1/4 cup of oil

Preparation:
Add milk, eggs and oil to the bowl, stir with spoon to combine ingredients.
Next, add the rest of ingredients and mix until you get unified dough. If the dough is too runny you can add another cup of flour. Prepared mixture pour into form laid with muffin papers. If you only have metal form, cover it with fat first and then lay the muffin paper. Put the form in the pre-heated oven (200c) and bake for 25 minutes or until muffins are dry inside.
Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz