Potrawy jednogarnkowe są w pewnym
sensie kulinarną wersją, modnej w dzisiejszych czasach, wielozadaniowości. Im
więcej funkcji wykonuje jeden telefon czy komputer, tym bardziej go cenimy, bo
więcej czasu pomaga nam zaoszczędzić. Podobnie jest z daniami gotowanymi w
jednym naczyniu – im więcej ulubionych składników łączą, tym chętniej serwujemy
je na naszych stołach i szybciej uda nam się je przygotować.
Aromatyczne
gulasze i zupy, zapiekanki czy ciasta – jednogarnkowość to wbrew pozorom
niewyczerpane źródło inspiracji, z którego korzystać mogą nawet amatorzy w
gotowaniu.
Kurczak
pieczony z warzywami to najprostsza i jednocześnie najpopularniejsza wersja
potrawy jednogarnkowej. Przygotowanie tego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu,
i co najważniejsze, nie wymaga żadnego wysiłku czy zdolności kulinarnych. W
dodatku walory smakowe nie mają sobie równych! Chrupiąca, zrumieniona skórka i
delikatne mięso zanurzone w lekkim sosie powstałym z soku z ulubionych warzyw –
czy to nie brzmi smakowicie? Bardziej pragmatycznych smakoszy z pewnością
zachęci fakt, że z pomocą uniwersalnej, aluminiowej foremki (jak np. z oferty
marki Jan Niezbędny) za jednym zamachem mogą przygotować kompletne, drugie
danie obiadu, a samą foremkę na koniec po prostu wyrzucić, zaoszczędzając czas.
Jak zatem przyrządzić najsmaczniejszego kurczaka z warzywami?
Składniki
- 1 kurczak o wadze około 2 kg
- 1 duży bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- Mieszanka ziołowa do natarcia mięsa
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- + 40g roztopionego masła
- Mieszanka ziołowa do natarcia warzyw
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przygotowanie
potrawy najlepiej rozpocząć od sporządzenia mieszanek ziołowych, które nadadzą
smakowity aromat mięsu i warzywom. W dwóch osobnych naczyniach mieszamy
wszystkie wymienione składniki receptury i odstawiamy, by się „przegryzły”.
Kolejnym
etapem jest przyprawienie kurczaka. Aby skrócić czas jego pieczenia możemy
rozciąć go na połowę wzdłuż kręgosłupa, a następnie rozłożyć na tacce. Mięso
możemy odłożyć na chwilę do lodówki i przejść do przygotowania warzyw.
Cebulę
dokładnie obieramy i kroimy w piórka. Bakłażany i papryki myjemy, a następnie
kroimy na średniej wielkości kawałki. Wszystkie warzywa przesypujemy do dużej
miski, zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową i dokładnie mieszamy,
tak, by każdy kawałek został pokryty przyprawami. Miskę odstawiamy i
przechodzimy do nacierania ziołami kurczaka. Kiedy mięso jest już pokryte
przyprawami, polewamy je roztopionym masłem. Tak przygotowane mięso wkładamy do
piekarnika nagrzanego do 200⁰ C i pieczemy przez 1
godzinę. Na pół godziny przed końcem wyjmujemy tackę, wykładamy na nią
przyprawione warzywa i kontynuujemy pieczenie. W trakcie pieczenia kurczaka –
tuż przed wyłożeniem warzyw – możemy zlać do osobnego naczynia tłuszcz i sok,
który wypłynie z mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz