Pages

czwartek, 31 marca 2016

Naleśniki kokosowe


Naleśniki kokosowe piękne, złociste niczym letnie słońce, niezbyt słodkie za to bardzo delikatne. Mleczko kokosowe sprawia, że naleśniki mają intensywny smak, dodatkowo wzbogacony przez wiórki kokosowe. W zależności z czym je podamy mogą stanowić pyszne śniadanie, obiad lub podwieczorek. Naleśniki podałam na obiad z dużą ilością posłodzonego twarogu doprawionego wanilią. Polecam również z owocami, np. z ananasem i odrobiną syropu będą wspaniałe o smaku pinacolady wprost idealne na deser. Polecam.

środa, 23 marca 2016

Sernik gotowany - najlepszy



Pewnie jesteście ciekawi dlaczego ten sernik gotowany jest najlepszy. Już wyjaśniam. Otóż po pierwsze robi się go bardzo szybko, niemalże błyskawicznie. Po drugie możemy użyć dowolnego twarogu np. z wiaderka, absolutnie wcale nie musi być świeżo mielony, a i tak sernik się uda.
Poza tym zagotowane ciasto wylewamy na dowolnie wybrane przez siebie biszkopty albo herbatniki nie trzeba się bawić z pieczeniem. Oszczędzamy dużo czasu, a sernik będzie wprost fantastyczny, równy jak tafla lodu, zwarty jak sernik pieczony, delikatny i aksamitny w smaku, dokładnie taki jak sernik powinien być. To idealna propozycja dla zabieganych, która wierzcie mi zachwyci niejednego smakosza serników.

poniedziałek, 21 marca 2016

Mazurek z kajmakiem


Mazurek z kajmakiem jest moim pierwszym jaki upiekłam. Przepis pochodzi z mojej starej książeczki "Domowe ciasta i desery" Janiny Dmochowskiej Górskiej. Wprawdzie przepis był na same ciasto, ale wystarczyła odrobina własnej inicjatywny by mazurek był pyszny i pełen pysznej masy krówkowej w iście wielkanocnym wydaniu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a za to wyśmienite w smaku. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam.

czwartek, 17 marca 2016

Roladki z łososia nadziewane sałatką



Roladki z łososia nadziewane sałatką to przepyszna kompozycja. Sałatka jest odrobinę słodka dzięki kukurydzy, ale przełamana ogórkiem, świetnie łączy się ze smakiem wędzonego łososia. Całość wyostrza połączenie niewielkiej ilości chrzanu z majonezem. Roladki przygotowuje się szybko i prosto, z pewnością nikomu nie sprawią trudności, a zachwycą smakiem. Świetnie nadają się na świąteczny stół lub kolację ze znajomymi.

wtorek, 15 marca 2016

Smażony ryż z porem i imbirem



Od czasu do czasu gdy jestem zabiegana zdarza mi się kupić jakiś gotowy produkt ze sklepu, tylko do podgrzania. Jednym z takich produktów jest ryż po chińsku. Można go kupić w rożnych wersjach z rodzynkami, z krewetkami, na słodko, na ostro z imbirem, z jajkiem i w wielu innych smakach. Troszkę podpatrzyłam angielskie przepisy i przygotowałam tym razem samodzielnie taki ryż. Jest on naprawdę wspaniały w smaku, trudno go do porównać do czegoś konkretnego, najlepiej po prostu spróbować. Ziarna ryżu są sypkie ale nie suche, jednakże nie tworzą żadnej zbitej konsystencji, do tego są bardzo aromatyczne, przesiąknięte przyprawami i bardzo sycące. W oryginalnym przepisie ryż był wzbogacony jajkami usmażonymi jak jajecznica, które na samym końcu były z nim wymieszane w postaci drobnych okruszków. Zrezygnowałam z takiej wersji jajek i postawiłam na jajka sadzone. Smakowało świetnie i wszyscy się najedli mimo, że nie było mięsa. Polecam!

niedziela, 13 marca 2016

Babka czekoladowa



Nigdy nie byłam zwolenniczką kupnych babek, bo rzadko trafiła mi się naprawdę smaczna. Nawet jeśli smak mi odpowiadał to znowu była sucha jak wiór, bez kubka czegoś do picia ani rusz. Aż kilka lat temu trafiłam na fantastyczny przepis, na babkę czekoladową. Przygotowuje ją się w banalnie prosty sposób, choć dużym zaskoczeniem jest jej płynna konsystencja przed upieczeniem. Za to gotowa jest po prostu cudowna, mocno czekoladowa, wilgotna, puszysta i zarazem tak delikatna, że rozpływa się w ustach i naprawdę nie może się nie udać. Babka czekoladowa to idealny podwieczorek lub przysmak wielkanocny. Tym razem przygotowałam ją w polewie z białej czekolady, ale to jest kwestia dowolna. Polecam!