Pages

wtorek, 21 czerwca 2016

Lody z mango



Lody z mango to fantastyczny, tropikalny deser przygotowany w formie sorbetu, który cudownie orzeźwia, akurat na tą porę roku. Choć przyznam się, że ja jestem takim łasuchem na lody, że mogę jeść je przez cały rok. A lody z mango na pewno są miłą odmianą od tradycyjnych deserów. Polecam

niedziela, 19 czerwca 2016

Knedle z truskawkami


Jak knedle to oczywiście ze śliwkami, ale hola nie gdy wszędzie jest wysyp pysznych truskawek. Knedle przygotowałam wg przepisu, który już tu jest, tyle, że zamiast śliwek użyłam truskawki. Kluchy jak zwykle wyszły cudowne w smaku, ciasto pulchniutkie, podane tradycyjnie z masełkiem i bułką tartą raz pozostałymi truskawkami. Wierzcie mi mało jest pysznych dań głównych na słodko, które byłyby tak pyszne jak to połączenie. Jeśli zostaną Wam truskawki tak jak mi zamiennie zamiast bułki tartej można użyć śmietany lub jogurtu do podania. Knedle ze śmietaną i dodatkowa porcja świeżych owoców to dopiero rozpusta. Polecam

Tosty francuskie


Tosty francuskie to najlepsze śniadanie jakie może być, są jajka i chleb, a do tego pachnące pomidory. Czego można chcieć więcej? Dla mnie to również powrót do dzieciństwa. Choć wówczas nie miałam bladego pojęcia, że to tosty francuskie. Mama zwykle brała chleb, który był już nieco przestarzały, moczyła w rozbełtanym jajku i smażyła na patelni. Po prostu pychota! Już prawie czerstwy chleb w mgnieniu oka zmienił się w pachnący, rumiany, mięciutki i niesamowicie smaczny tost. Ja je uwielbiam i przygotowuje na wiele sposób, korzystając z dosłownie każdego pieczywa na które najdzie mnie ochota. Może to być pieczywo białe, razowe, ciemne, tostowe, a nawet bułki. Zawsze smakuje rewelacyjnie. Dodatki dowolne, my zwykle wybieramy, pomidorki lub twarożek, ale i same takie tosty są pyszne. Znam osoby, które jedzą je z dżemem, więc to kwestia gustu. Ale nie znam nikogo kto ich nie lubi. :) Polecam.

piątek, 17 czerwca 2016

Błyskawiczny chłodnik na botwince



Błyskawiczny chłodnik na botwince to dopiero zupa, wspaniała, zimna, orzeźwiająca i pożywna akurat na ta porę roku, kiedy upały zaczynają męczyć, a i botwinki i świeżego kopru jest pod dostatkiem. Ze wszystkich chłodników ten lubię najbardziej ze względu na wspaniałe walory smakowe i piękną barwę. Oczywiście na duży plus zasługuje również czas przygotowania tej szybkiej zupy, bo naprawdę robi się ją błyskawicznie. Polecam!

środa, 15 czerwca 2016

Ciasto Siódme Niebo



Ciasto Siódme Niebo, prawie bez pieczenia. Prawie bo przygotowałam je na biszkopcie i udekorowałam bezowymi obłoczkami, ale jeśli nie chce się Wam piec można zrezygnować z pieczenia biszkoptu i bezików np. na rzecz małych okrągłych biszkoptów lub herbatników. Ciasto wygląda fenomenalnie i odzwierciedla niebo od najjaśniejszych chmurek do ciemnych granatowych chmur. Mimo, że miałam opory do użycia galaretek w takich kolorach, to efekt końcowy był zachwycający nie tylko dla mnie. Dlatego sadzę, że i Wy będziecie zachwyceni. A jest się czym zachwycać bo nie tylko wygląd robi wrażenie. Biszkopt jest delikatny i pulchny, wspaniale komponuje się z sernikiem, w którym - uwaga, nie ma ani grama cukru. Za to wyczuwalne są banany od których ciasto przejęło słodycz. Ponadto wierzch wieńczy galaretka i bezowe chmurki, które również uzupełniają brakujący cukier. Sernik - Siódme Niebo jest po prostu pyszny! Polecam.

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Omlet z wątróbką


Omlet z wątróbką, to proste danie szczególnie dla miłośników jajek, którym już zbrzydła jajecznica na śniadanie, albo jak nie masz pomysłu co zrobić na szybo. Omlet przygotowuje się wręcz błyskawicznie, jest bardzo pożywny, a z wątróbką to nawet można się nim porządnie najeść i przy tym jest mega smaczny. Sądzę, że w tym zestawieniu można by go podać nawet do obiadu. Delikatna wątróbka zdecydowanie nadaje wspaniały smak tej potrawie. Polecam spróbujcie sami!

czwartek, 9 czerwca 2016

Sałatka śledziowa z ziemniakami



Sałatka śledziowa z ziemniakami to jedna z moich ulubionych kiedy mam ochotę na zimny i pożywny obiad. Bazą sałaki są śledzie i ziemniaki więc właściwie można przyjąć, że w równym stopniu jest tak samo śledziowa jak i ziemniaczana. Dzięki temu sałatka może być daniem głównym bo jest odpowiednio sycąca, ale nic nie stoi na przeszkodzie by podać ja w ramach kolacji czy na imprezie ze znajomymi. Tym bardziej, że ma naprawdę fajny smak, jest umiarkowanie łagodna, ale cebulka czerwona dodaje jej odrobinę ostrości, zaś ogórek kiszony wieńczy smaki nadając wyrazu. Nie ma zbyt wielu składników dlatego z łatwością się ją przyrządza, a jeszcze szybciej zjada, i nic dziwnego - przecież jest pyszna. Polecam!

wtorek, 7 czerwca 2016

Naleśniki szpinakowe



Naleśniki szpinakowe, jak sama nazwa mówi ze szpinakiem pięknie się prezentują ale i równie dobrze smakują. Przygotowuje je się w naprawdę bananie prosty sposób, a efekt jest po prostu znakomity. Bo kto by nie chciał przynajmniej spróbować takiego naleśnika w kolorze nadziei? A jak już przełamie pierwsze lody i spróbuje to już na pewno na jednym nie poprzestanie, bo są po prostu pyszne i to kolejny dowód na to, że szpinak odpowiednio przyrządzony może być bardzo smaczny. Polecam!

sobota, 4 czerwca 2016

Pierogi z twarogiem i truskawkami


Pierogi z twarogiem i truskawkami to moja ulubiona kompozycja i najsmaczniejsze pierogi w sezonie truskawkowym. Można oczywiście zrobić tylko z serem lub tylko z truskawkami, ja jednak wolę mieszane, są po prostu wyśmienite. Z tego samego przepisu robię na święta uszka bo to najlepsze ciasto parzone, jest bardzo plastyczne i łatwo się z nim pracuje. A pierogi wychodzą mięciutkie i pyszne. Polecam!