Pages

wtorek, 30 sierpnia 2016

Rolada z indyka z papryką


Rolada z indyka z papryką to danie, które świetnie smakuje na gorąco, ale także na zimno. Nadaje się na danie główne podane np. z sosem i ziemniaczkami, ale także sprawdzi się na imprezach lub podczas świąt. Rolada jest pięknie rumiana z zewnątrz i delikatna w środku, pięknie się prezentuje, nieźle smakuje i łatwo się ją przygotowuję. To doskonały i zdrowy obiad dla dużych i małych. By oszczędzić czas, wraz z indykiem można upiec ziemniaki. Polecam, to eleganckie danie :)




Składniki:

  • około 1, 2 -1,5 indyka (piersi z indyka lub filety z udźca)


Marynata:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z poły cytryny
  • 3 ząbki, drobno posiekanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta chili


Nadzienie:

  • 2 papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojonych w paseczki

Przygotowanie:
Filety obmyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić w najgrubszym miejscu i rozłożyć jak książkę. Lekko rozbić najlepiej przez folię.

Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i dokładnie posmarować rozłożony płat mięsa.
Ułożyć na mięsie papryki, ciasno zwinąć i zwinąć, żeby się nie rozwalała obwiązać nitką.

Umieścić roladę w naczyniu do pieczenia. Pozostałą marynatą posmarować roladę z zewnatrz, bardzo dokładnie. Przykryć z zewnątrz aluminiową folią i odstawić na godzinę (lub więcej) do lodówki.

Zamarynowana roladę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez pół godziny by się zarumieniła.

Wyjąć z piekarnika i odstawić na kwadrans by odpoczęła. Zdjąć nici, kroić na plastry i podawać do stołu.

Sos, który sie wytopi można zlać do rondelka. Następnie zaciągnąć 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotować.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz