Rolada z indyka z papryką to danie, które świetnie smakuje na gorąco, ale także na zimno. Nadaje się na danie główne podane np. z sosem i ziemniaczkami, ale także sprawdzi się na imprezach lub podczas świąt. Rolada jest pięknie rumiana z zewnątrz i delikatna w środku, pięknie się prezentuje, nieźle smakuje i łatwo się ją przygotowuję. To doskonały i zdrowy obiad dla dużych i małych. By oszczędzić czas, wraz z indykiem można upiec ziemniaki. Polecam, to eleganckie danie :)
Składniki:
- około 1, 2 -1,5 indyka (piersi z indyka lub filety z udźca)
Marynata:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z poły cytryny
- 3 ząbki, drobno posiekanego czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta chili
Nadzienie:
- 2 papryki oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojonych w paseczki
Przygotowanie:
Filety obmyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić w najgrubszym miejscu i rozłożyć jak książkę. Lekko rozbić najlepiej przez folię.
Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i dokładnie posmarować rozłożony płat mięsa.
Ułożyć na mięsie papryki, ciasno zwinąć i zwinąć, żeby się nie rozwalała obwiązać nitką.
Umieścić roladę w naczyniu do pieczenia. Pozostałą marynatą posmarować roladę z zewnatrz, bardzo dokładnie. Przykryć z zewnątrz aluminiową folią i odstawić na godzinę (lub więcej) do lodówki.
Zamarynowana roladę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez pół godziny by się zarumieniła.
Wyjąć z piekarnika i odstawić na kwadrans by odpoczęła. Zdjąć nici, kroić na plastry i podawać do stołu.
Sos, który sie wytopi można zlać do rondelka. Następnie zaciągnąć 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotować.
Smacznego :)
Wyjąć z piekarnika i odstawić na kwadrans by odpoczęła. Zdjąć nici, kroić na plastry i podawać do stołu.
Sos, który sie wytopi można zlać do rondelka. Następnie zaciągnąć 1 łyżeczką mąki rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody i zagotować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz