Składniki:
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 2-3 banany
- 1,5 szklanki maślanki lub kefiru (ewentualnie szklanka mleka)
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z maślanką, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać rózgą na gładką masę. Dodać cukier, proszek i sodę i znów wymieszać. Banany rozgnieść widelcem lub pokroić w kosteczkę i dodać do masy, po czym całość wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli takie nie jest dodać jeszcze 2-3 łyżki mąki.
Na patelni rozgrzać olej i wkładać łyża porcje ciasta. Racuchy smażyć na wolnym ogniu po obu stronach na rumiany kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz