czwartek, 5 grudnia 2013

Puszyste pancakes - wyjątkowe naleśniki


Te małe placuszki są tak puszyste i pyszne, że z całą pewnością jak ktoś ich raz spróbuje to będzie chciał je jadać już zawsze. Przepis zawiera wersje podstawową, ale oczywiście możemy podawać je z najbardziej wyszukanymi dodatkami na jakie tylko mamy ochotę. Fantastycznie komponują się z różnego rodzaju dodatkami jak twarożkiowoce i bita śmietana no i oczywiście syropy na bazie miodu, jak syrop klonowy lub truskawkowy czy czekoladowy, ja uwielbiam z waniliowym.



Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu lub cytryny
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki

Przygotowanie:
Do dużej miski wlać mleko i ocet. Musimy poczekać 5 minut aż skwaśnieje. Po tym czasie będzie już odpowiednie. Dodajemy wszystkie mokre składniki (jajko i masło) i całość wymieszamy trzepaczką. Do drugiej miski przesiewamy pozostałe składniki, wymieszamy je ze sobą i całość wsypujejemy do mlecznej mikstury. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek i uzyskać jednolitą masę. 
Podgrzewamy patelnię dodajemy odrobinę oleju i na średnim ogniu smażymy naleśniki. Gdy pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy na złoty kolor. Z całego ciasta wysmażyłam 9 naleśników.





Inspiracją do przygotowania tych naleśników była dla mnie strona allrecipes.com
loading...
Prześlij komentarz