poniedziałek, 27 stycznia 2014

Gorąca zupa słodko-kwaśna czyli chińszczyzna na polskim stole


Już naprawdę minął szmat czasu od kiedy pojawiły się w Polsce restauracje z kuchnią azjatycką. Nie mogę jednoznacznie powiedzieć bym była jakąś wielka miłośniczką tej kuchni. Jednakże nie ukrywam, że poznałam wiele potraw, które nie przeszły by mi przez gardło, ale również rozsmakowałam się w kilku do których nieustannie wracam. W moim rodzinnym mieście, Bydgoszczy często zajadałam się nimi w maleńkiej restauracyjce nad Brdą. Pracowałam nieopodal i choć los sprawił, że od dawna nie miałam okazji tam być, to ich menu z przed kilku lat znam na pamięć. I jak niejednokrotnie sprawdzam na stronie internetowej nic się nie zmieniło, cały czas są serwowane te same, sprawdzone i naprawdę smaczne potrawy. Dziś zaprezentuję zupę, tak jak ją zapamiętałam, którą polecam właśnie zimową porą, jest idealna na rozgrzewkę o każdej porze dnia lub doskonała jako pierwsze danie. Wystarczy 30 minut i jest gotowa J


To był dzień w którym tylko azjatycka kuchnia gościła na moim stole, już wkrótce kolejne przepisy potraw ze zdjęcia.
Składniki:
  • Potrzebujemy 1  litra bulionu (można przygotować go z 2 kostek rosołowych, lub z kurczaka, który użyjemy do zupy – jeśli decydujemy się na drugą opcję zaczynamy od pokrojenia mięsa i ugotowania w osolonej wodzie by uzyskać wywar.)
  • 2 małe puszki bambusa (około 600g) Bambus odsączamy z wody i kroimy w kostkę lub na cienkie niteczki jak makaron do wyboru.
  • 4ząbki czosnku – drobniutko posiekany
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki suszonych ziarenek chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostrą może dodać odrobinę więcej, ale ostrożnie są bardzo ostre)
  • Około 600 g filetu piersi kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki lub nieco grubszą kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula posiekana w kosteczkę
  • 1 mała puszka brzoskwiń (około 350g)
  • Garść posiekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki do wyboru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 delikatnie czubate łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Cebulę z czosnkiem należy podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodajemy wszystkie przyprawy sypkie, pokrojony bambus oraz sos sojowy.


Dosłownie minutkę razem przesmażamy i zalewamy bulionem. 

Dodajemy pokrojone mięso oraz mąkę rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody i całość gotujemy około 10 minut.

 Dodajemy posiekane brzoskwinie i doprawiamy do smaku octem.

Przestajemy gotować zostawiamy zupę na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie jest gotowa do podania wraz z natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego
loading...
Prześlij komentarz