sobota, 18 stycznia 2014

Tęczowy tort na urodziny


W dzisiejszych czasach każdy ma jakieś nawyki, do bardzo licznych należy między innymi ciągłe przesiadywanie” na telefonie”. Są tacy co nawet w towarzystwie już nie potrafią aktywnie uczestniczyć, tylko ciągle albo czytają jakieś newsy albo sprawdzają co nowego u przyjaciół z facebooka. Towarzyskie spotkania są u mnie zawsze na pierwszym miejscu. Za nic nie przepuściłabym okazji by spędzić miło czas na rozmowie. Jednakże nie należę do osób jakoś strasznie zajętych więc niestety mam również czas na moje nawyki, a jednym z nich jest granie na telefonie w Candy Crush. Facebook z okazji rocznicy tej gry zorganizował konkurs, a syn zasugerował bym upiekła ciasto na ta okazję i wysłała zdjęcia. Pomyślałam czemu nie. Tak powstał mój tęczowy tort na urodziny Candy Crush. Jest piramido usypana z lentilek i igloo z pianki marshmalow oraz tory kolejowe z marcepanu, które prowadzą do tych słodkości. Tęczowe ciasto samo w sobie nie jest jakoś niezwykłe, bo to zwykły biszkopt z dodatkiem barwnika przełożony kremem. Mimo to jestem pewna, że przy odrobinie modyfikacji dekoracji będzie wspaniałym tortem na urodziny każdego malucha, a kolorowe ciasto zachwyci wszystkich smakoszy.


Składniki na ciato, wszystkie w temperaturze pokojowej:
Kostka masła
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 1/2 szklanki cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 ½ szklanki mleka
Barwniki: czerwony, żółty, pomarańczowy, zielony, niebieski i fioletowy lub 3 podstawowe kolory i zrobione z nich odcienie. Pomarańczowy otrzymamy mieszając żółty z czerwonym, zielony – mieszamy niebieski z żółtym, a fiolet – niebieski z czerwonym. 


Krem:
900 ml śmietanki kremówki
Szklanka cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny i 1/3 szklanki wrzątku do jej rozpuszczenia. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno dodać wystudzoną, rozpuszczona żelatyny i na niskich obrotach delikatnie wymieszać i krem gotowy. ( By uzyskać krem kakaowy dodajemy 3 -4 łyżki ciemnego kakao)
Poszczególne etapy:
1.    Mąkę, proszek do pieczenie i sól przesiać.
2.    Masło zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Kolejno wbijać białka, dodać ekstrakt wanilii i zmiksować
3.    Do zmiksowanej masy dodawać na przemiennie pozostałe składniki: mleko i mąkę. Cały czas miksować do uzyskania jednolitej masy.
4.    Ciasto podzielić na 6 równych części. Do tego można użyć wagi lub jednakowych miseczek. Do każdego z naczyń dodajemy inny barwnik by uzyskać zamierzony kolor.
5.    Ciasto przełożyć do 6 foremek aluminiowych o średnicy 21-23 cm lub jak u mnie do niewielkiej kwadratowej formy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej tłuszczem. Mając jednorazówki zaoszczędzimy czas, ja niestety piekłam każdy z 6 kawałków osobno.
6.    Piec w 190 C około 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suchy wówczas wyciągamy.
7.    Upieczone blaty zostawiamy do przestygnięcia.
8.    Przekładamy ciasto kremem. Zaczynamy od najciemniejszego blatu, na to warstwa kremu i tak aż skończy się ciasto. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki. Ja do dałam do kremu odrobine barwnika czerwonego by zabarwić krem na różowo i takim wykończyłam ciasto. Dodatkowo do wykończenia posłużyły mi kolorowe groszki, odrobina marcepanu, kolorowy cukier, pianki marshmalow i lentilki.
9.    Gotowy tort należy schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego


Inspiracja na tęczowe ciasto pochodzi ze strony: http://www.marthastewart.com odrobinę je zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
loading...
Prześlij komentarz