piątek, 10 stycznia 2014

Tiramisu – idealny podwieczorek na niedzielne popołudnie.


Tiramisu można przygotować  w pucharkach, lub w ładnym przejrzystym naczyniu by się pięknie prezentowało i oczywiście również będzie stanowić wyborny podwieczorek. 




Ten słynny przysmak przywędrował do nas z Włoch, jest aksamitny i lekki jak puch, a zarazem to prawdziwa bomba kaloryczna, ale wierzcie mi warta grzechu. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu, więc zachęcam do spróbowania.
Podany przepis jest na 5-8 osób w zależności od wielkości pucharków lub do przygotowania w naczyniu 22/22 cm.


Składniki:
  • 6 łyżeczek kawy instant rozpuszczonej w szklance gorącej wody
  • 150 ml amaretto, jeżeli koniecznie chcemy uniknąć alkoholu można go zastąpić roztworem aromatu migdałowego z wodą.
  • 300 - 400 gramów biszkoptów paluszków (1 duże lub dwa mniejsze opakowania)
  • 1 jajko i jedno żółtko
  • 75 gr cukru pudru
  • 2 opakowania serka mascarpone (500g)
  • 2 łyżki czarnego kakao


Przepis:
W szerokiej misce wymieszać roztwór z kawy z 100 ml amaretto. Zanurzyć w nim na kilka sekund biszkopty by dobrze nasiąkły z obu stron, jednakże trzeba uważać by się nie rozpadały. Dlatego najlepiej zanurzyć biszkopt i od razu wyciągnąć na osobny talerz.

Przygotowanie masy:
2 żółtka  ubić z cukrem na gładką masę, dodać pozostałe amaretto 50 ml jeszcze raz zmiksować, dodać 2 serki mascarpone znowu zmiksować na gładką masę, a na koniec dodać pianę z ubitego jednego białka. Niestety drugie nam się nie przyda.


W kwadratowym naczyniu ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów jeden obok drugiego, a na nie rozłożyć połowę kremowej masy z mascarpone. Powtórzyć czynność i tiramisu gotowe. Wstawiamy naczynie do lodówki . Przed samym podaniem na stół posypujemy wierzch tiramisu czarnym sproszkowanym kakao, najlepiej przez drobne sitko. Można również udekorować kawałkiem owocu, na zdjęciu rozpołowiona figa.



Tiramisu w pucharkach robimy identycznie lub jeśli pucharki są wysoki można układać biszkopty pionowo i przekładać kremem. Wówczas tych warstw będzie znacznie więcej.

loading...

Brak komentarzy: