wtorek, 18 marca 2014

Karkówka - wieprzowina po chińsku


Gotowanie, to dla mnie ogromne okno na świat. Mało podróżuje, za to w kuchni odkrywam przeróżne zakątki. Dziś wieprzowina, u mnie karkówka, ale można ją zastąpić inną częścią prosiaczka. Przygotuje ją od razu z ziemniakami by mieć gotowy obiad, ale smak będzie całkowicie odzwierciedlał chińszczyznę. W kuchni chińskiej odnalazłam naprawdę ogromny bukiet smaków i kolorowych potraw, ma wszystko to co lubię, jest delikatna, słodkawa, a zarazem pikantna. Zachęcam do spróbowania - warto!






Składniki dla 3-4 osób:
  • 6 ziemniaków dokładnie wyszorowanych
  • 6 plastrów karkówki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 ząbki czosnku - drobniutkie posiekane
  • 1/2 szklanki sosu hoisin - zwany chińskim sosem barbecue, można w tym daniu spróbować go zastąpić pikantnym ketchupem
  • 1 łyżeczka achiote - przyprawa nadaje piękny czerwony kolor, można zamiennie użyć barwnika spożywczego lub pozostać przy naturalnym kolorze mięsa 

Przygotowanie:
  1. Czyste ziemniaki i pokrojoną na plastry karkówkę układamy w żaroodpornym naczyniu. 
  2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w naczyniu i mieszamy do uzyskania jednolitej marynaty.
  3. Polewamy mięso marynatą, zakrywamy naczynie z mięsem folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie robimy 2-3 dziurki w foli i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 190 C piekarnika na 45 minut.
  5. Ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut by mięso i ziemniaki nabrały ładnego rumianego koloru
  6. Pozostały sos można zagęścić dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, po czym doprowadzić na chwilę do wrzenia.
Smacznego!


loading...
Prześlij komentarz