sobota, 1 marca 2014

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa należny do moich ulubionych i to z wielu powodów. Pierwszy, chyba najważniejszy to dlatego, że jest smaczna, poza tym łatwa w przygotowaniu i co ważnego możemy przygotować ją o każdej porze roku. Od wielu lat przygotowuje wszystkie zupy tylko na bazie bulionów warzywnych, są znacznie mniej kaloryczne, a równie smaczne. Przy niektórych chorobach nie powinno się w ogóle jadać zup przygotowanych na wywarze mięsnym. Jednakże dla typowych mięsożerców po ugotowaniu można dodać do zupki kiełbaskę.





Składniki:
  • włoszczyzna + dodatkowe 2-3 marchewki
  • 6-7 ogórków kiszonych
  • łyżka oleju
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 litra bulionu z kostki
  • natka pietruszki
  • koperek 
  • 3-4 łyżki śmietany
  • opcjonalnie laska kiełbasy


Przepis:
Jarzyny obrać pokroić w kosteczkę, zalać w garnku  1 l wody, dodać olej i gotować około 10 minut. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę dodać do wywaru wraz liśćmi i zielem i gotować do miękkości (kolejne 10 minut). Między czasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy wraz z bulionem gdy warzywa będą miękkie. )Jeśli zupa nadal jest gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Gotować jeszcze 10 minut i doprawić solą i pieprzem.
Zupę ogórkową zawsze doprawiamy na końcu ponieważ ogórki są słone i wcześniejsze przyprawienie solą mogłoby spowodować przesolenie. Do ugotowanej zupy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek i zahartowaną śmietanę. (Tzn. w osobnym naczyniu śmietanę zalewamy gorącą zupę mieszamy do połączenia się składników i dopiero z powrotem wlewamy do garnka.) Opcjonalnie można dodać dla smaku łyżkę sosu sojowego lub magi.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz