środa, 11 czerwca 2014

Gofry w kilku smakach


Dziś specjalnie na prośbę czytelniczki gofry. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przygotowałam z tego co akurat miałam pod ręką i wyszły w 4 smakach z płatkami migdałów, cynamonowe, waniliowe oraz z chipsami czekoladowymi. Jako dodatek bita śmietana, cukier puder i kawałki brzoskwiń. Pyszne, lekkie, idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Mniam takie wakacyjne danie.




Składniki na 10 sztuk: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 i ½ szkl. mleka 
  • 2 żółtka i białka oddzielone 
  • 1/2 łyżeczki wanilii lub cukier waniliowy 
  • 3 łyżki oleju 

Ponadto: W zależności na co macie ochotę: Cukier puder, dżem, konfitura, miód, bita śmietana, migdały, chipsy czekoladowe, owoce.


Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Pozostałe składniki wymieszać mikserem, aż się połączą w jednolitą masę. Dodać ubitą na sztywno piane i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy, aż będą pięknie rumiane i studzić na kratce lub jeść na ciepło - ja właśnie takie uwielbiam.


Podzieliłam ciasto do miseczek i do każdej dosypałam po łyżce inny dodatek. Do jednej cynamon, do drugiej czekoladę do kolejnej użyłam, aż 4 łyżek migdałów, 3 sztuki upiekłam klasycznych bez niczego. Do dekoracji użyłam bitej śmietany, brzoskwini i cukru pudru.

Uwaga:
Nie podaję czasu pieczenia gofrów bo zależy on od mocy gofrownicy. Najlepsze są takie, które mają minimum 1300 W – wówczas czas pieczenia wynosi 1-2 minuty. Gofrownice o słabej mocy pieką znacznie dłużej i wafel może nie być tak chrupiący jak powinien.
Smacznego
loading...
Prześlij komentarz