środa, 4 czerwca 2014

Soczyste kotlety drobiowe




Kotlety drobiowe, to chyba jedno z najszybszych dań mięsnych jakie znam i chyba każdy z nas wraca do nich co jakiś czas. Na zachodzie Polacy słyną z pierogów i schabowych, a to ich odpowiednik. Kotlety wg mojego przepisu są bardzo smaczne i soczyste. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest nieco inny sposób przygotowania, z którego korzystam również przygotowując tradycyjne schabowe. Przekonajcie się sami jakie są pyszne. 

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki mleka lub wody
1 łyżeczka vegety lub zamiennie sól
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki czosnku w proszku
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania jaj rozbełtać rózgą albo widelcem z mlekiem i przyprawami. 
  2. Około szklanki bułki wsypać na szerszy talerz by z łatwością można było obtoczyć kotlety. 
  3. Piersi przeciąć pod skosem w poprzek by z każdej uzyskać nieco grubsze 3 płaty. 
  4. Jeżeli są dość grube ułożyć na desce, przykryć folią i delikatnie rozbić ale tylko z jednej strony, nie mogą być cienkie jak papier :) 
  5. Mięso wkładamy do misy z jajkami i przyprawami. Im dłużej poleżą tym będą bardziej soczyste, szczególnie jeśli będziemy robić ze schabu. Drobiowym daje zwykle 15 - 20 minut w tym czasie przygotuje surówkę albo ziemniaczki czy inne dodatki. 
  6. Po tym czasie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor by były ładnie rumiane. Gotowe 

Smacznego
loading...
Prześlij komentarz