sobota, 21 czerwca 2014

Zapiekanka z kurczaka z pomidorami i pomarańczą


Ta zapiekanka jest zupełna inna niż wszystkie, charakteryzuje ją niezwykły smak dzięki owocom połączonym z mięsem, doprawionym aromatycznymi ziołami. Najlepiej smakuje gdy do jej przygotowania użyjemy czerstwych bułek. Wówczas uzyskuje dodatkową chrupkość. Upieczona jest, doskonałym daniem głównym i z pewnością zaintryguje swoim niecodziennym smakiem.


Składniki:
Porcja dla 4-5 osób
3 czerstwe bułki lub dwu dniowe
3 jajka
1/8 l mleka
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz, 1 łyżeczka cynamonu
2 duże cebule
2 łyżki oleju
600 g piersi kurczaka bez kości i skóry
2 - 3 łyżki rodzynek
2 – 3 łyżki posiekanych migdałów
1 pomarańcza
3 pomidory
2 jabłka


Przygotowanie:
Bułki pokroić na 2 centymetrowe kromki. Jajka wymieszać z mlekiem, gałka muszkatołową i doprawić odrobina soli i pieprzu. Zalać bułki i odstawić by namokły.
W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić na plastry. Filety obsmażyć na oleju przez 2 minuty z każdej strony. Cebulę również obsmażyć na złoty kolor na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Cebulę ułożyć na dnie formy. Filety pokroić na 2 centymetrowe kawałki i rozłożyć na cebuli. Mięso oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Rozłożyć jabłka na mięsie i oprószyć cynamonem.
Obsypać migdałami i rodzynkami. Całość polać sokiem wyciśniętym z soku z połowy pomarańczy.
Ułożyć kolejną warstwę z kromek namoczonych bułek . Bardzo ściśle jedną przy drugiej. Na wierzch rozłożyć połowę pomarańczy pociętej na cienkie plastry, a na nią plastry pomidorów.
Formę zakryć szczelnie folią do pieczenia, w której należy zrobić 3-4 dziurki. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.  piekarnika i piec 40 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.
Zostawić na 10 minut by odstała i można podawać do stołu.
Smacznego




loading...
Prześlij komentarz