poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Makaron conchiglioni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym


Zapraszam do kuchni włoskiej na  makaron cochiglioni, to nic innego jak duże muszle. Fantastyczna forma tego makaronu pozwala na wypełnienie go nadzieniem. Nadzienia mogą być oczywiście różne wg własnego uznania i smaku. Moja propozycja, to nadzienie z mięsa mielonego dobrze doprawione, oprószone parmezanem zanurzone w pysznym sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi pysznie? Ta fantastyczna kompozycja z całą pewnością zachwyci wszystkich wyglądem i smakiem. Polecam!


Składniki na 2-3 porcje
  • 18 muszli Conchiglioni ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (około 8 minut). Powinny być al dente, ugotowane odcedzić.


Nadzienie:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • Olej do smażenia

Ponadto: 2 x po 50 g parmezanu
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso i smażyć, aż straci swój surowy kolor (około 10-15 minut). Mięso doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, chili i majerankiem. Usmażone mięso wymieszać z 50 g parmezanu i napełnić nim muszle.


Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach 
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • Przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru,  ¼ łyżeczki ziarenek chili 



W maleńkim rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek z cebulą ale nie przypalić, zeszklić tylko. Dodać pomidory i dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodać kilka posiekanych liści bazylii, doprawić do smaku i zmiksować. Gotowy sos, jest pyszny i gęsty. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim gotowe muszle i oprószyć je pozostałym parmezanem. Tak przygotowaną potrawę włożyć do nagrzanego do 180 piekarnika i piec 20 minut.
Conchiglioni wyśmienicie smakują ze świeżą sałatką.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz