Dodam, że trudno określić dokładne proporcje, gdyż nuggetsy są naprawdę smaczne, a i z moich obserwacji wynika, że takich małych kawałeczków każdy zjada znacznie więcej, aniżeli położylibyśmy w całości mięso na talerzu. Z reguły przewiduje się 1 mały filet na osobę, ja proponuje użyć półtora, chyba, że są spore.
Na 4 dorosłe osoby zużyłam około 700 g piersi kurczaka. Oczywiście jeżeli macie ochotę można przygotować je również z indyka.
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania mięsa, należy je dokładnie umyć, poodcinać błonki i osuszyć.
Mięso kroimy na małe kawałami, mogą to być półtora centymetrowe plastry, które potem potniemy na 3-4 cm kawałki, lub zupełnie niekształtne cząstki. Wybór dowolny.
- Pierwszy sposób najłatwiejszy wystarczy przygotować je jak zwyczajne drobiowe kotlety lub skrzydełka w panierce. Czyli małe cząstki mięsa moczymy w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw, a potem w bułce tartej i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Oleju musimy wlać znacznie więcej niż do kotletów by się nie spiekły.
- Kolejny sposób mój ulubiony. Zanurzam mięso w roztrzepanych widelcem 2 jajkach z dodatkiem 2 łyżek wody, odrobiny soli, pieprzu, ½ łyżeczki curry i mielonego czosnku. Mięso im dłużej się marynuje tym jest smaczniejsze, ale ja nie robię tego nigdy dłużej niż 15-30 minut, przynajmniej jeżeli chodzi o drób. Potem obtaczamy mięso w panierce i tu uwaga przygotowanej z: ½ szklanki bułki tartej, ½ szklanki pokruszonych drobno nachosów, 1 czubatej łyżki startego bardzo drobno parmezanu i ¼ łyżeczki chili. Wszystkie składniki na panierkę mieszamy ze sobą, będzie bardzo chrupiąca i odrobinkę pikantna, a w środku mięso również dobrze doprawione. Smażymy jak w pierwszym przypadku na nieco głębszym oleju po około 2 -3 minuty z każdej strony.
- Ten sposób szczególnie polecam miłośnikom łagodnych smaków i również chrupiącej panierki. Dzieciaki tymi nuggetsami będą zachwycone. 2 jajka roztrzepujemy widelcem z 2 łyżkami mleka odrobina soli, ½ łyżeczki curry i 1 łyżeczką cebuli w proszku, ewentualnie proszkowaną pietruszką. Zanurzamy mięso na 20 minut, przygotowujemy panierkę z: ¾ szklanki płatków kukurydzianych mocno pokruszonych i 1/4 szklanki bułki tartej, możemy również dodać łyżkę parmezanu, ale nie jest konieczna.
Jak już wspomniałam doskonałym uzupełnieniem nuggestsów będą zimne sosy np. czosnkowy lub musztardowy. Sadzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz