poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Makarony, są jednym z ważniejszych dań w mojej kuchni. Głównie przez wzgląd na męża, który je uwielbia. Przygotowuje je na wiele sposobów, szczególnie te do z dodatkiem mięsa, to jego ulubione. Do makaronów pasują niemalże wszystkie warzywa, więc moje kompozycje zwykle różnią się zawartością lodówki w danym momencie. Tym razem spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym, przepełnione warzywami i intensywnym, charakterystycznym smakiem. Makaron z mięsem musi być dobrze doprawiony, tylko wtedy świetnie smakuje. Przekonajcie się sami.




Składniki:
  • 1 duża cebula, posiekana na pół piórka
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione lub posiekane
  • Mielone wołowe 500 g
  • 15 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
  • 2 czerwone papryczki pokrojone na paseczki (najlepiej chili, ale mogą być słodkie, wówczas trochę mocniej trzeba doprawić)
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 15 oliwek nadziewanych papryczkami pokrojonych na połówki
  • 500 g spaghetti
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki płatków chili oraz sól i pieprz do smaku 



Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i zeszklij, dodać mięso i smaż rozbijając kawałki drewnianą łyżką około 7 minut. Kiedy zbrązowieje, dodaj czosnek i przesmaż jeszcze 2-3 minuty. 


Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, oregano, płatki chili, 1 łyżeczkę soli, 1 szklankę zimnej wody i gotuj doprowadzając do wrzenia, bez przykrycia. Dodaj paprykę i pokrojone pomidory, całość gotuj około 25 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwki i gotuj na niewielkiej ogniu, jeszcze 5 minut. Jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu.


Między czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron podziel na porcje, polej sosem, podawaj posypane serem.
Smacznego!



loading...
Prześlij komentarz