środa, 17 września 2014

Kokosanki



Pyszne kruche ciasteczka, idealne na podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli, ew.  cynamon 

Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier, mleko, cukier waniliowy, sól, a na koniec wiórki kokosowe.
Mieszamy wszystko energicznie, następnie odstawiamy do ostudzenia. 
W osobnej misce ubijamy białka. Do sztywnej już piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ostudzoną masę kokosowa . Całość mieszamy łyżką. 
Kokosanki formujemy lub dajemy formować pociechom  łyżką lub palcami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15-20 minut przy ok.170°C,aż się ładnie zarumienia.


Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz