czwartek, 11 września 2014

Placek ze śliwkami i kruszonką


Jak tylko pojawiły się dorodne śliwki, które z łatwością mogłam palcami przepołowić i miąższ sam odchodził od pestki, natychmiast pomyślałam o placku. Takim zwykłym, domowym, mocno maślanym i pulchnym, powiedziałabym babcinym i pysznym. Drożdżówka ze śliwką to duet doskonały, a wykończona kruszonką, słodką chrupką, czy można chcieć więcej? Polecam wszystkim to proste i niesamowicie smaczne ciacho, które można również wykorzystać na bułeczki lub rogaliki.



Składniki:
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 dag drożdży lub 4 i pół łyżeczki suszonych
  • ½ szklanki mleka
  • 30 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 40 dag śliwek

Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawić by wyrosły. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i resztą cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, dosypując mąkę i wszystko starannie wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w misce, nakryć ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 38/22 cm. 
Ciasto pokryć przekrajanymi na pół i wydrylowanymi śliwkami. Całość obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 35- 40 minut.


Kruszonka:
  • 5 dag mąki
  • 2,5 dag cukru
  • 2,5 dag masła

Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.

Smacznego!

Bułeczki ze śliwkami lub rogaliki:
To ciasto można również wykorzystać na rogaliki ze śliwkami lub pyszne bułeczki.
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na małe bułeczki, każdą rozpłaszczyć na blaszce ułożyć na nich po 1-2 śliwki, skórką do spodu. Pozostawić do wyrośnięcia, a potem piec przez 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę i obsypać cukrem pudrem.





loading...
Prześlij komentarz