piątek, 5 września 2014

Tarta bez pieczenia z białym kremem i frużelina jagodowa



Ciasto na zimno, błyskawiczne w przygotowaniu w dodatku niesamowicie proste. Proste, ale niebanalne wręcz zachwyca smakiem i wyglądem. Tarta jest niezwykle delikatna przygotowana na spodzie z kruchych ciastek wyłożona bardzo puszystym kremem serowym połączonym z mleczkiem kondensowanym, dzięki niemu jest słodka. Całość wieńczy jagodowa pierzynka – kontrastuje kolorem i świetnie przełamuje słodycz kremu.



Składniki:
Na kruchy spód:
  • 300 g ciastek z nadzieniem kremowym, typu markizy lub inne
  • 80 g masła

Najpierw należy zmiksować ciastka na pył, a następnie dodać miękkie masło by uzyskać masę przypominająca kruszonkę. Masą wykleić dno i boki formy do tarty o średnicy 25 cm i wygładzić, ja do tego celu używam szklanki. Najlepsza do tego celu jest forma z wyciąganym dnem lub tortownica bo ciacho jest bardzo kruche i mogłoby się uszkodzić przy wyciąganiu.


Biały krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego

Do przygotowania kremu składniki koniecznie muszą być mocno schłodzone. Oba składniki ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach tylko do momentu, aż krem będzie jednolity, gęsty i przestanie opadać z mieszadeł miksera.
Krem wykładamy na ciasteczkowy spód tarty, odrobinę wygładzamy i odstawiamy do lodówki.


Frużelina jagodowa
  • 300 g jagód (ja miałam świeże ale mogą być również mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczona w 1/3 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Jagody wkładamy do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, podgrzewamy na niewielkiej mocy by rozpuścił się cukier. Moje jagody nie puściły dużo soku więc w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę i całość zagotujemy, ściągamy z kuchenki, dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdyby był problem z rozpuszczeniem żelatyny, można podgrzać całość do rozpuszczenia, ale nie gotować. Wystudzoną i gęstniejącą frużelinę wykładamy na wierzch ciasta i  odstawiamy je na 2 godziny do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!




loading...
Prześlij komentarz