niedziela, 26 października 2014

Halloweenowe paluchy


Pyszne, kruche ciasteczka o koszmarnym wyglądzie, fantastycznym, orzechowym smaku i migdałowych pazurkach są wymarzone na imprezę halloweenową. Dzieciaki będą miały nie lada ubaw, a wszyscy będą rozkoszować się ich smakiem. Wykonanie ciasteczek jest proste i można zachęcić pociechy do ich formowania, tym bardziej, że jest ich całkiem sporo. Polecam!



Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła albo margaryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 140 g włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
200 g obranych migdałów w całości na pazurki

Przed pieczeniem.
Po upieczeniu.

Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę, może z maluchami?
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu paznokcia i układamy ciastka na blaszce.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.


Smacznego!

Z podanych ilości upiekłam dwa takie talerze paluchów.


loading...
Prześlij komentarz