środa, 8 października 2014

Kołacz jabłkowy


Przygotowanie kołacza jabłkowego z polewą śmietankową nie zajmuje dużo czasu. Mimo, iż ciasto absolutnie nie jest skomplikowane, jest bardzo efektowne i smaczne. Szczególnie jesienią, kiedy sięgamy z przyjemnością po ciasta jabłkowe. Podawane na ciepło lub na zimno stanowią doskonały deser, a w towarzystwie bitej śmietany to już prawdziwa uczta. Smak tego ciasta jest tym bardziej fantastyczny dzięki zawartości twarogu i polewy ze śmietany. Polecam!



Składniki na formę do tarty 23-25 cm:
  • 100 g twarogu
  • 4 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g miodu
  • 200 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g jabłek
  • 60 g płynnego miodu
  • 1/8 l kwaśnej śmietany
  • Cukier puder do oprószenia krawędzi ciasta, która w trakcie pieczenia nieco zbrązowieje.

Przygotowanie:
Twaróg wymieszać z olejem, cukrem waniliowym, miodem (50 g) i 1 jajkiem. Dodać do mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Ciasto rozsmarować w foremce i wyrównać powierzchnię.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, zanurzyć na krótko w posolonej wodzie, aby pozostały jasne. Jabłka pokroić na ósemki i ułożyć na cieście w kształcie koła.
Piec na środkowym poziomie gorącego piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. przez 25 minut. 2 jajka dokładnie wymieszać z miodem (60 g) i śmietaną, tak przygotowaną polewą po 25 minutach polać kołacz i dalej piec, dopóki polewa lekko nie stwardnieje i nie nabierze złotej barwy.
Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz