poniedziałek, 24 listopada 2014

Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami


Jak już wiele razy wspominałam z mięsa mielonego można wyczarować wiele smakołyków. Tym razem w postaci rolady nadziewanej pieczarkami, a do tego opieczonej w boczku. Rolada jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno do kanapek. Sprawdzi się również na imprezach w towarzystwie zimnych sosów. Polecam.







Składniki:
  • 750 dowolnego mięsa mielonego, użyłam wieprzowego
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona w wodzie i mocno odciśnięta
  • 1 łyżka vegety albo kucharka, ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Nadzienie:
  • 350 g pieczarek
  • 2 cebule, użyłam czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Ponadto 200 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki


Przygotowanie:
Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy chwile by się zeszkliła na patelni. Dodajemy pieczarki, umyte i pokrojone w kostkę. Kiedy już cały sok z pieczarek odparuje dodajemy drobno posiekany czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki i mieszamy z drobno posiekaną natka pietruszki.


Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy, a następnie wyrabiamy gładką masę, którą rozkładamy na papierze do pieczenia. Formujemy prostokątny, płaski placek o grubości około 1 centymetra i szerokości  foremki – keksówki. Miałam 13/23cm. Placek może być bardzo długi, ale jeden z boków nie może przekraczać w moim przypadku 23 cm.


Na mięso rozkładamy nadzienie zostawiając brzeg około 3 cm wolnego miejsca wzdłuż krótszego boku. Zwijamy roladę wzdłuż najdłuższego brzegu przy pomocy papieru. Na końcu z wierzchu obkładamy ją plastrami boczku i razem z papierem przekładamy do foremki. 


Nadmiar papieru odcinamy. Roladę Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 10 -15 minut by odpoczęła i dopiero kroimy na plastry.


Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz