sobota, 29 sierpnia 2015

Drożdżówka w kształcie gwiazdy z kajmakiem lub z nutellą



Od czasu do czasu w poszukiwaniu inspiracji zaglądam na amerykańskie strony. Właśnie tam znalazłam przepis na pleciony chleb z nutellą. Chleb - bo tak nazwała ten wypiek jego autorka. Ponieważ ciasto zdecydowanie przypomina w smaku pyszną, puszystą i słodką drożdżówkę, zmieniłam mu nazwę. W oryginale drożdżówka przygotowana była z nutellą, ja sporządziłam ją z masą kajmakową o smaku kakaowym i wierzcie mi, to znakomite połączenie. Drożdżówka może sprawiać wrażenie skomplikowanej, ale to złudne wrażenie. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale naprawdę łatwe w wykonaniu, poza tym jest niesamowicie aromatyczne i naprawdę zjawiskowe. Wiem, zachwycam się jakbym nie wiadomo co odkryła. Ale jak spróbujecie, to sami zobaczycie, że smak i wygląd tego ciasta robi niesamowite wrażenie. Polecam!




Składniki:
  • 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży 2 i 1/4 łyżeczki /7g
  • 1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 żółtka jaj
  • białka pozostaną do posmarowania ciasta
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 puszka masy kajmakowej lub nutelli


Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru. Odstaw na 10 minut by drożdże wyrosły.
W dużej misce umieść wszystkie składniki (poza białkiem, olejem i kajmakiem), dodaj wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie ciasto. Można również je wyrobić by użyciu malaksera. Gdy ciasto będzie gładkie i samo będzie odchodziło od ręki, umieść je w misce wysmarowanej olejem. Przykryj miskę folią spożywcza, na to połóż ręcznik i odstaw w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość. (około1,5 -2 h)
Na stolnicy rozsyp mąkę, połóż wyrośnięte ciasto i podziel na 4 równe części.
Kajmak lub nutellę wyłóż na miseczkę i wstaw na minutę do mikrofalówki by się trochę rozpuścił i był łatwy do smarowania.
Każdy z czterech kawałków ciasta rozwałkuj na okrągły placek, wielkości talerza obiadowego.
Umieść pierwszy placek na papierze do pieczenia, łatwiej będzie gotowe ciasto przenieść na blachę. Posmaruj cały placek kajmakiem w miarę cienką warstwą. Przykryj go drugim plackiem. Kolejny placek posmaruj masą i przykryj trzecim plackiem. Zwróć uwagę by placki równo się pokrywały. Trzeci placek również posmaruj i przykryj ostatnim.


Jeżeli pozostawały jakieś nierówności możesz na placek położyć talerz i dookoła obkroić wystające ciasto ostrym nożem. Skrawki można uformować w jedno ciastko i upiec osobno.
Na środku placków umieść wąską szklankę, kieliszek lub coś niewielkiego co zachowa nietknięty środek.
Zaczynamy krojenie ciasta. Musisz użyć koniecznie ostrego nożna. Najpierw kroimy ciasto od środka tzn. od brzegów naczynia na 4 ćwiartki. Potem każdą ćwiartkę na pół, powstanie 8 kawałków i znów każdy kawałkek na dwie części, aż powstanie 16 pasków.
Dwie sąsiadujące ze sobą części przekręć na raz dwukrotnie w przeciwnym do siebie kierunku (prawy kawałek dwukrotnie w prawą stronę, a lewy kawałek dwukrotnie w lewą stronę), a następnie sklej końce razem powstanie kształt stożka.
Powtórz tą czynność na wszystkich 16 kawałkach. Na koniec powstanie 8 pięknych części przypominających płatki kwiatów lub gwiazdę jak kto woli. Posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem.
Przenieś ciasto na blachę i odstaw na 20 minut by odpoczęło.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C. piekarniku przez 25 minut lub do momentu, aż będzie złociste i gotowe.
Gotową drożdżówkę odstaw na 10 minut by odrobinę wystygła i możesz się częstować.
Smacznego!






loading...
Prześlij komentarz