niedziela, 9 sierpnia 2015

Sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowym



Kolorowa sałatka z gotowanych warzyw i mięsa to potrawa, która spełnia kryteria wszystkich. Zarówno tych fit, którzy przestrzegają rygorystycznie diety i liczą kalorie, jak i wszystkich innych , którzy lubią zjeść smacznie i zdrowo. Talerz pełen różnorodnych warzyw jest gwarancją witamin i błonnika, który sprawia, że nawet po niewielkiej porcji wystąpi uczucie sytości. Ponadto potrawa jest bardzo smaczna, a jej smak wyostrza odpowiednio doprawiony sos. Nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Polecam!


Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka bez skóry i kości
  • mały brokuł
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 5 rzodkiewek
  • 2 marchewki
  • kilka liści sałaty
Sos jogurtowy
  • 100 ml jogurtu najlepiej gęstego greckiego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • jeśli ma być bardziej ostry o smaku czosnku proponuje dodać 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, można również zamienić czosnek ziołami, np. natką pietruszki, koperkiem albo szczypiorkiem
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Przygotowanie:
Marchew obrać, pokroić w grubsze słupki i wrzucić do większego garnka z lekko osolona wodą, (garnek musi pomieścić wszystkie warzywa), podgotować 10 minut, dodać rozdrobniony na różyczki kalafior i gotować kolejne 10 minut. Następnie dodać rozdrobniony brokuł i gotować jeszcze 7 minut. Sprawdzić czy warzywa są odpowiednio miękkie, wyjąć łyżką cedzakową. Do warzywnego wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować w 30 minut. Wyjąć, pokroić na plastry. Na półmisku rozłożyć liście sałaty, plastry kurczaka, obłożyć warzywami, polać sosem i udekorować rzodkiewkami.

Smacznego!


Uwaga; potrawa może być przygotowana w podany przez mnie sposób lub na parze.



loading...
Prześlij komentarz