niedziela, 2 sierpnia 2015

Sernik czekoladowy


Sernik czekoladowy jest na bazie serka mascarpone, usztywniony białą i ciemną czekoladą, która świetnie zastępuje rolę żelatyny. Na spodzie znajdują się herbatniki, a wierzch to delikatna bita śmietana oprószona odrobiną czekolady. Ta propozycja to wspaniałe połączenie serka z czekoladą, smakuje wyśmienicie, jest zbity, łatwo się kroi, a jednocześnie ma posmak kremu. Doskonały dla wszystkich miłośników serników i osób, które nie lubią piec. Dobrze schłodzony w upalne dni zastąpi lody. Polecam!





Składniki na formę o rozmiarach 23/27:

Na spód: folia spożywcza i 200 g herbatników



Masa serowa:

  • 3 serki mascarpone w temperaturze pokojowej 
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • Ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru (jeśli ma być bardziej słodkie)


Masa śmietankowa:

  • 650 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl. wody


Dodatkowo: utarte 3 kosteczki ciemnej czekolady to oprószenia wierzchu.



Przygotowanie:
Formę wyłożyć folią, ułatwi to wyciągnięcie ciasta w całości. Na spodzie ułożyć herbatniki jeden przy drugim wypełniając całe dno.
Ubić śmietankę, podzielić na dwie części i odstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić by przestygła. W międzyczasie gdy czekolada będzie stygła 1,5 serka zmiksować, dodać do niego letnią, ale jeszcze płynną czekoladę i ponownie szybko zmiksować na najwyższych obrotach. W tym momencie można spróbować masy, jeśli wyda się mało słodka należy dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować. Na koniec dodać jedną część śmietanki, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Króciutko tylko by się masy połączyły. Gotową masą od razu pokryć w formie herbatniki i odstawić do lodówki.

Ciemną masę przygotować dokładnie w taki sam sposób jak białą. Z tym tylko wyjątkiem, że zanim dodamy czekoladę, to najpierw wymieszamy serek z kakao. Ewentualnie dosładzamy, jeśli po dodaniu czekolady wyda się mało słodkie. Pokrywamy ciemną masą, białą warstwę sernika i znów odstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do zimnej wody by napęczniała i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce. Nie gotujemy! Śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Do wystudzonej żelatyny, dodajemy sporą łyżkę ubitej śmietanki. Mieszamy by zahartować żelatynę. Po czym strumieniem wlewamy ją do śmietanki i miksujemy by wszystko wymieszać.
Wylewamy śmietankę na wierzch sernika i odstawiamy do lodówki.
Po chwili oprószamy startą czekoladą i ponownie odstawiamy sernik na minimum 4 godziny lub dłużej by uzyskał zbitą konsystencję.

Mam nadzieję, że nie zanudziłam Was tym długim opisem, ale chciałam zrobić to dokładnie. To ciasto nie może się nie udać.

Smacznego!

loading...
Prześlij komentarz