czwartek, 29 października 2015

Babeczki dyniowe


Babeczki dyniowe, moje ulubione, pulchne ale przede wszystkim wilgotne i do tego jakże aromatyczne, smak ziołowych przypraw sprawia, że są nietuzinkowe i po prostu wyśmienite. Tak łatwe w przygotowaniu, że nawet mikser nie jest potrzebny, no i są bez jajek - dla niektórych to ogromna zaleta.
Dekoracja wykonana z kremu maślanego. Ponieważ zbliża się Halloween połowę babeczek zrobiłam w nieco mrocznych kolorach z czarnymi żmijami, a drugą połowę ozdobiłam jesiennymi listkami z masy cukrowej. Ozdoby z masy cukrowej doskonale utrzymują się w kremie maślanym. Gdyby nie to pewnie postawiłabym na delikatniejszy krem ze względu na siebie, bo moje łasuchy były nim zachwycone i mimo, że nie mamy małych dzieci wszyscy mieli frajdę ;)  Polecam!





Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni lub z puszki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki goździków w proszku, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej


Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Blachę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. W misce wymieszać dynię, cukier i olej. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać do połączenia. Jeżeli puree było bardzo gęste i ciasto jest zbite dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody. A jeśli puree było bardzo rzadkie i ciasto jest wodniste to jeszcze jedną łyżkę mąki. Konsystencja ciasta powinna być lejąca, nieco gęściejsza niż ciasta na naleśniki.
Rozlać mieszankę do papilotek i włożyć blachę do piekarnika. Piec 20 -25 minut.
Ostudzić babeczki na kratce.



Krem maślany
  • 125 g masła
  • 1 łyżka wanilii
  • 1,5 szklanki cukru pudru 
  • 2 łyżki mleka
Ponadto:

  • Barwniki: szary i pomarańczowy
  • Czarny, żelowy pisać spożywczy
  • Listki z masy cukrowej


Masło ucierać mikserem, aż będzie puszyste. Dodać cukier puder i znów dokładnie ucierać aż powstanie gładki krem Na końcu dodać wanilię i mleko, zmiksować, podzielić na dwie części.
Do jednej dodać pomarańczowy, a do drugiej szary barwnik. Ilość barwnika zależy od nas, jak intensywny kolor chcemy uzyskać. Jeśli krem jest zbyt rzadki dodajemy jeszcze trochę cukru, a jeśli zbyt gęsty mleka.



Przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować babeczki. Listki przygotowałam z resztek masy cukrowej, które akurat miałam. Z pisaka wycisnęłam żmijki. 

Dekoracje cukrowe w kremie umieszczamy zaraz po ozdobieniu babeczek i gotowe odstawiamy do lodówki. Krem zesztywnieje i dekoracja będzie ładnie się trzymać.

Smacznego!






loading...
Prześlij komentarz