piątek, 2 października 2015

Ryba w sosie paprykowo-pomidorowym


Ryby, są nie tylko zdrowe i pyszne, są również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Niestety na naszych stołach pojawiają się zbyt rzadko, a szkoda bo zwykle przygotowuje je się bardzo łatwo. Dzisiejsza propozycja jest niezwykle smakowita, soczyste kąski smażonej ryby, zanurzone w bardzo smacznym sosie, ze sporymi kawałkami papryki. Wszystko dobrze doprawione, podane w towarzystwie puree lub ryżu smakuje cudownie. Polecam!




Składniki dla 4 osób:

  • 700 g dowolnych filetów, ja użyłam mrożonego mintaja. Filety rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet pokroić na mniejsze kawałki.
  • 1 cebula
  • 3 papryki u mnie zielona, czerwona i pomarańczowa
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz i szczypta chili
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ryby. Rybę można przygotować na dwa sposoby.
Po pierwsze można wszystkie kąski oprószyć solą i pieprzem, a potem obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone odstawić do osobnego garneczka.
Po drugie rybne kawałki można przygotować w cieście i również usmażyć. Dokładny przepis.



Sos:
Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paski. Czosnek obrać i drobniutko posiekać.
Rozgrzać 2-3 łyżki oleju na patelni i zeszklić cebulę. Dodać papryki i razem wszystko przesmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać czosnek i dalej smażyć przez 3 minuty co jakiś czas mieszając.

Oprószyć wszystko solą i pieprzem, dodać szczyptę chili, zalać pomidorami, przykryć pokrywką i dusić warzywa przez 15 minut na średniej mocy palnika.
To jest moment kiedy trzeba dodać cukier by sos nie był zbyt kwaśny, jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Do sosu dodać rybę, delikatnie wymieszać i razem gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty.
Gotowe, wystarczy nałożyć na talerze.

Smacznego!
loading...
Prześlij komentarz